Oma of opa worden van een stiefkleinkind

Als je zoon of dochter een serieuze relatie aangaat met iemand, die gescheiden is en eigen kinderen met zich meebrengt, dan  wordt je zomaar vanaf dat moment stiefopa of stiefoma. Een bijzondere situatie; een wildvreemd kind gaat opeens ‘opa of oma’ tegen je zeggen. En het kind krijgt een wildvreemde oudere erbij, die zijn stiefopa of stiefoma is geworden. Hoe ga je daar als stiefgrootouder mee om? Hoe kun je een goede stiefgrootouder worden en een band opbouwen met je nieuwe stiefkleinkind?

In samengestelde gezinnen zijn er veel uitdagingen, waaronder ‘hoe vind je als ouders van een samengesteld gezin een manier om je aan te passen aan elkaars leefgewoonten en tradities?’ Ook stiefgrootouders krijgen met zulke uitdagingen te maken. En vooral wat nodig is om een band te krijgen met jouw stiefkleinkinderen.

Band opbouwen

Het kan voor kinderen moeilijk zijn een nieuwe grootouder te accepteren, omdat ze zelf al grootouders hebben, waar ze loyaal aan wensen te blijven. Ze zetten zich dan af tegen de nieuwe stiefoma en stiefopa. Hoe moet je dan als stiefgrootouder een band opbouwen? Moet je dan maar op een afstand blijven? Geduld is in dit geval het sleutelwoord. Verwacht niet direct wonderen. Een kind kan niet opeens liefdevolle gevoelens voor je krijgen omdat je nu eenmaal het etiket opa of oma hebt gekregen. Een band moet groeien. Genegenheid kost tijd. Je kunt wel proberen om je stiefkleinkind tegemoet te komen. Verdiep je in zijn of haar interesses. Maak tijd voor je stiefkleinkind, onderneem samen dingen die hij of zij leuk vindt. En reserveer thuis een plekje speciaal voor je stiefkleinkind, laat weten dat zij of hij welkom is.

Flexibel

De ene familie is de andere niet. Misschien ben jij als oma wel gewend dat je kleinkinderen elke week bij je langskomen. Dat hoeft niet te gelden voor je nieuwe schoonzoon of schoondochter en stiefkleinkinderen. Die zijn misschien helemaal niet gewend aan een intensieve band met opa of oma. Verwacht dan geen wonderen, stel je flexibel op. Pas je zoveel mogelijk aan de gewoonten van de stief familie aan. Probeer geen bemoeizieke grootouder te zijn, laat de stieffamilie in hun waarde. Wees gewoon beschikbaar voor je stiefkleinkinderen!

Respect

Moeilijk wordt het pas echt wanneer je sommige stiefkleinkinderen niet mag. Of misschien voel je helemaal niet de behoefte om met dit of dat stiefkleinkind een band op te bouwen! Misschien voel je wel helemaal geen band met één van hen. Misschien begrijp je hen niet en keur je hun keuzes of gedrag af? Wees dan niet veroordelend. Behandel hen met respect. En neem de tijd om hen echt te leren kennen, probeer niet te snel op uiterlijk en omstandigheden te oordelen. Vermijd conflicten, wees er voor je stieffamilie, maar dring je niet op. Geef hen de tijd aan jou te wennen en neem zelf ook die tijd. Dan kan er uiteindelijk een mooie band ontstaan die je je in het begin als grootouder misschien niet had kunnen dromen!

Praat erover

Als het contact met je nieuwe schoonzoon of schoondochter en je stiefkleinkinderen tot problemen leidt, kan dat grote frustraties oproepen. Het kan je boos, onzeker en machteloos maken. Je kunt je tekort gedaan voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je door je schoondochter of schoonzoon van je eigen dochter of zoon en kleinkinderen wordt weggehouden. Blijf dan niet met die gevoelens rondlopen, maar praat erover.

Heb geduld en vertrouwen

Zoek een goede vriend of steungroep voor stiefouders of plan eens een afspraak met een maatschappelijk werkster of therapeut. Die kan je helpen de problemen in perspectief te zien; je laten inzien hoe je de problemen de baas kunt en de situatie langzamerhand kunt verbeteren. En heb geduld. Want zoals een samengesteld gezin vaak drie jaar nodig heeft voor het normaal gaat functioneren, heeft ook een relatie tussen stiefgrootouder en stiefkleinkind tijd nodig om te groeien.  Heb er vertrouwen in dat de behoefte aan een warm en liefdevol contact in principe opgaat voor elke mens in familieverband!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *