Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

EFT en emotionele klachten

Emotional Freedom Techniques

EFT werkt goed bij chronische angst, fobieën en angststoornissen

Door emoties overmand worden

Raak je boos en geïrriteerd wanneer je te maken hebt met je ex-partner? Kun je je woede niet goed beheersen wanneer je onrechtvaardig wordt behandeld? Schaam je je hevig voor jezelf dat je je weer door die ene collega laat afbekken? Is het niet te doen om je schoonouders zo vaak op bezoek te hebben? Weet je je geen raad met de harde muziek van de buren? Durf je niet op die leuke vrouw af te stappen?

EFT voor korte-termijn-problemen

Kan je emotioneel de zware operatie over twee weken niet goed aan? Ben je bang door de zenuwen het landelijke examen te verknallen? Word je door vriendinnen meegevraagd naar Turkeij en zie je er tegenop met het vliegtuig te gaan? Heb je twijfels of je zelfverzekerd genoeg uit je woorden kunt komen tijdens het sollicitatiegesprek binnen vijf dagen? Ben je verliefd en durf je maar niet tot actie over te gaan?

Neem het zekere voor het onzekere

EFT richt zich op het direct oplossen van belastende emoties. Het verkrijgen van inzicht in jezelf  is geen doel, maar is wel vaak het resultaat. Tijdens de EFT sessie nodigt de therapeut jou uit direct contact te maken met de belastende emotie(s). Door de klopprocedure  wordt de negatieve lading geneutraliseerd. Belastende emoties verminderen of verdwijnen zelfs. Soms al direct merkbaar of pas na een tijdje.

Mogelijke behandelbare emotionele klachten

Leerproblemen- Dyscalculie - Concentratieproblemen - Faalangst - Presentatieangst - Verwerking miskraam of abortus - Nachtmerries - Dyslexie - Impotentie - Vaginisme - Seksualiteit - Kinderloosheid - Dementie - Onrechtvaardigheid - Geheugenverlies - Verlegenheid - Geblokkeerde creativiteit - Podiumangst - Black out - Verlatingsangst - Bindingsangst - Heimwee - Schaamte voor uiterlijk - Zenuwachtigheid - Gespannenheid...

EFT voor lange-termijn-problemen

Bang, boos, bedroefd en blij zijn onze vier basisemoties. Heb je regelmatig te maken met intense angst, grote woede of diep verdriet, dan blijft er weinig ruimte over om blij in het leven te staan. Creativiteit, liefde, lust, ontspanning en vreugde raken behoorlijk ondergesneeuwd. EFT wordt vaak aangevraagd bij het bestrijden van hardnekkige angsten en fobieën. Lees door, als je wilt weten waar je precies last van hebt!

EFT bij angsten en fobieën

Veel mensen denken dat ze de enige zijn die zoiets hebben. Vaak is het bij de ander net weer iets anders. Dat maakt het ook zo gecompliceerd om er vrijuit over te praten. Bij angst horen ook vaak andere klachten, zoals relatieproblemen, hyperventilatie, depressieve kenmerken en andere lichamelijke klachten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een enkelvoudige fobie of meervoudige fobieën.

Enkelvoudige fobieën

De meeste mensen met een enkelvoudige fobie weten hier redelijk mee om te gaan. Ze schikken zich in hun lot en vermijden de angst verwekkende situatie. Natuurlijk werkt dat door op hun leven van alledag. Deze optie is voor de dragers van een enkelvoudige fobie beter dan de confrontatie aangaan met hun overweldigende angst: " Er valt wel mee te leven. Er zijn ergere dingen op de wereld!"

Meervoudige fobieën

Dan heb je last van meer fobieën. Hoe kan zoiets zich ontwikkelen? Krijg je bijvoorbeeld last van pleinvrees, dan kan het gebeuren dat je na een tijd ook last gaat krijgen van een fobie voor bussen. Dit vervoermiddel brengt je immers naar de stad. Of je hebt een fobie voor water; dan kan het zijn dat je na een tijdje een fobie voor warme zonnige dagen ontwikkeld, want dan is het immers zwemweer!

Mogelijke fobieën

Fobieën voor dieren - Fobieën voor hoogte en diepte - Fobieën voor weersgesteldheden en duisternis - Fobieën voor vervoermiddelen - Fobieën voor nauwe ruimten - Fobieën voor lichamelijke pijn, gebreken, ziekte en dood - Fobieën voor overgeven, blozen, stotteren, slikken, flauwvallen, stikken - Fobieën voor poep, water, slijm, spiegels, nachtmerries, transpiratie, okselgeur, aanrakingen, menstruatiebloed, golven...

Sociale fobie

Je assertief opstellen is het tegenovergestelde van sociaal fobisch zijn. Het betekent op een rustige wijze je zegje durven doen en voor jezelf op durven komen. Het gaat over mensen, die als een berg tegen recepties, presentaties, examens en sollicitaties opzien. Het wordt een fobie genoemd wanneer zulke situaties vermeden worden. Sommigen zijn voor elke sociale situatie bang. Een andere groep maakt zich zorgen om eigen lichaam of lichamelijke reacties, zoals blozen, trillen, overgeven, transpireren en stotteren.

Agorafobie

Kenmerkend is dat deze fobie zo ingrijpt in het dagelijkse bestaan dat er van een redelijk normaal leven geen sprake meer is. Dit gaat vaak gepaard met paniekaanvallen en hyperventilatieverschijnselen. (Het zien van) een traumatische gebeurtenis, de dood van een familielid, een eigen ziekte, geboorte van een eigen kind en huwelijks- en gezinsproblemen veroorzaken de agorafobie.

Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
Klik HIER voor de 'literatuurlijst Voluitleven' om meer te lezen over Emotional Freedom Techniques.