Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

EFT en psychische klachten

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques (EFT) en lichaamsgerichte therapie vullen elkaar goed aan

EFT bij psychische klachten, die ontstaan zijn door aanwezig trauma

Heb je last van een trauma en maakt dat het leven moeilijk? Werd je op school gepest en ben je nog steeds bang voor pesters? Ben je seksueel, emotioneel of lichamelijk misbruikt, verkracht of gedrogeerd? Heb je een tijd terug een dierbare verloren en lukt het niet over dit verlies heen te komen? Ben je na het ongeluk nog steeds angstig en gespannen in het verkeer? Is het doodeng om voor jezelf op te komen?

Een trauma uit zich on de aanwezigheid van beladen emoties. Denk daarbij aan schuld, schaamte, depressie, boosheid en verdriet. Dit gaat samen met ongewenste overtuigingen, die je beperken om vanuit een overleven te gaan leven. Denk daarbij aan zinnen als ' ik ben niet goed genoeg'..ik verdien geen liefde'..ik kan het niet...ik heb het niet in me...' Ongewenste overtuigingen zijn vaak (voor)oordelen van anderen over jou  - vooral tijdens je kinderjaren - die je voor waar hebt aangenomen, in je mind hebt opgeslagen en je ervaringen negatief kleuren. Bij EFT worden dit "the writings on the wall" genoemd. Door EFT toe te passen kun je deze ongewenste overtuigingen achter je laten en vervangen door positieve overtuigingen.

Als oud zeer maar niet weggaat

Trauma's zijn heel emotionele, ingrijpende en zeer pijnlijke ervaringen. Er is sprake van een duidelijke aanwijsbare gebeurtenis die voor iedereen angstig, vernederend of pijnlijk zou zijn. Ben je getraumatiseerd, dan slaap je vaak slecht, hebt schuldgevoelens, concentratieproblemen en probeert herinneringen aan het voorval te vermijden. Je verliest je interesse in je leefomgeving en je hebt last van depressieve gevoelens.

EFT en simpele verslavingen

De 'simpele' verslaving kan meestal goed aangepakt worden met EFT. Denk bijvoorbeeld aan roken en snoepen. Tijdens een EFT traject wordt onderzocht welke emotionele ervaringen ertoe geleid hebben dat je last hebt van een bepaalde simpele verslaving.

EFT en complexe verslavingen

Bij complexe verslavingen, zoals drugs, seks verslaving en eetverslavingen kan EFT ondersteunend werken in combinatie met bijvoorbeeld met lichaamsgerichte therapie. Gaat het om zware problematiek, dan is het wijs om EFT in een passende professionele omgeving te doen. Tijdens het intakegesprek komt meestal naar voren hoe simpel of zwaar de verslaving is.

Anorexia
Boulimia
Alcoholverslaving
Drugsverslaving
Dieetverslaving
Koopziek gedrag
Seks verslaving
Gokverslaving
Gameverslaving
Aandelenverslaving
Sociale media verslaving

EFT en dwangklachten en dwanghandelingen

Zowel dwanggedachten als dwanghandelingen veroorzaken veel angst en verstoren sterk het gewone leven. Daar komt bij dat buitenstaanders het maar vreemd vinden: "Dan denk je er toch niet aan!" Het gaat om vervelende gedachten, die de betrokkene niet wil horen, maar die zich blijven opdringen. En het gaat over mensen, die van zichzelf dwanghandelingen moeten uitvoeren om zich veilig te stellen.

EFT en chronische angst, paniek, angst voor ziekte en dood

Wanneer je altijd gespannen en angstig bent, waar je ook bent en wat je doet, dan heb je last van chronische angst. Grote angst en paniekaanvallen brengen je in een miserabele toestand. Je kent geen meer momenten meer van kalmte en rust. Je hebt te maken met ernstige beperkingen op alle levensterreinen. Je lichaam reageert hierop door gespannen spieren, inwendige trillingen, duizeligheid en een moe gevoel.

EFT en depressie en dysthyme stoornis

In de praktijk blijkt dat een depressie bij iedereen net weer iets anders is. Dat maakt het belangrijk om na te gaan of je meer last hebt van de bij depressie behorende angsten dan van de somberheid zelf. Angsten kunnen zo overheersend aanwezig zijn dat moeilijk te zien is of er sprake is van een depressie. Is in therapie duidelijke geworden op wat voor wijze jij last hebt van een depressie, dan kun je hier EFT op toepassen.

Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
Klik HIER voor de 'literatuurlijst Voluitleven' om meer te lezen over Emotional Freedom Techniques.