Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving
Hulp bij ouderschapsplan en na-huwelijk
Het na-huwelijk duurt voor ouders hun hele leven lang
Co-ouders, ex-partners en ouderschapsplan
Heb je het scheidingsproces doorstaan en heb je kinderen? Dan komt de volgende hobbel. Het omschakelen naar een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Psychologische hulp kan jullie helpen de scherpe kantjes te verwerken van jullie verbroken relatie. Dat vergemakkelijkt het schrijven en onderhouden van een ouderschapsplan.
Wat is nodig voor het na-huwelijk?
Je kunt samen aan de slag met het vastleggen van een goed na-huwelijk wanneer de bereidheid er is om onbekende paden in te slaan. Wanneer jullie er open voor staan om naar jezelf te kijken en de vinger, die te vaak wijst naar je ex-partner, op jezelf te richten. Om verantwoording te nemen wat je zelf kunt doen, wat in jouw mogelijkheid ligt, om te komen tot een goed na-huwelijk.
Het ouderschapsplan
Daaraan vastgekoppeld kan het opstellen van een ouderschapsplan onder begeleiding een ware uitkomst zijn. Het ouderschapsplan heeft namelijk geen wettige status. Het hangt van de bereidwilligheid en de emotionele flexibiliteit van beide ex-partners af of er blijvend rekening wordt gehouden aan de gemaakte afspraken. Vooral kinderen hebben hier erg veel last van als hun ouders ervoor kiezen over te gaan op een oog-om-oog-tand-om-tand-hand-om-hand politiek.
Tijdig professionele hulp inschakelen
Zo komen de goede dingen meer in het licht en is het gemakkelijker samen de stap te zetten naar het na-huwelijk. Schakel tijdig professionele hulp in om verdere verwijdering en escalatie te voorkomen. Een paar gesprekken kan jullie omgang al ten positieve doen veranderen en voorkomen dat de kinderen in een loyaliteitsconflict belanden. Voor de kinderen niets liever dan dat!
Wat is het na-huwelijk?
Er is toenemende aandacht voor de belangen van de kinderen van gescheiden ouders. Steeds meer ex-partners proberen voor de kinderen met vallen en opstaan op een bevredigender manier met elkaar om te gaan. Als er gezamenlijke kinderen zijn, dan blijft de band bestaan. Of dit nu gewenst of ongewenst is. Is er voldoende vriendschap, waardering en respect voor elkaar, dan is het na-huwelijk het overwegen waard.
Co-ouderschap, een bewuste keuze
Willen jullie de opvoeding 'samen' blijven doen? Dan is co-ouderschap aan te raden. Het biedt jullie kinderen stabiliteit, rust en vertrouwen in het ouderschap. Bedenk wel dat het co-ouderschap veel vraagt van beide ex-partners. Je moet veel overleggen, beslissen en uitvoeren. De kwaliteit van jullie na-huwelijk geeft hierin de doorslag. 15 % van de gescheiden echtparen kiest voor het co-ouderschap.
Strubbelingen in het na-huwelijk
Krijg jij een nieuwe geliefde, dan kunnen heftige gevoelens de kop opsteken. Vaak gaat het co-ouderschap dan stroever lopen. Jullie afscheid wordt immers definitief. Het wordt moeilijk om het ouderschapsplan bij te stellen. Het verjaardagsfeestje van je kind wordt een bron van spanning. De feest- en vakantiedagen worden onnodig ingewikkeld gemaakt. De kinderen komen klem te zitten. Het na-huwelijk krijgt het te verduren.
Onverkwikkelijke zaken
Het berokkent veel schade wanneer jij of je ex-partner lelijke dingen zegt over jou tegen de kinderen. Of hen uithoren wat je ex-partner zoal aan het doen is. Of de kinderen gebruikt als 'doorgeefluik' als er sprake is van onenigheid. Dit ruïneert het co-ouderschap en andere omgangsregelingen. Zodra oude pijn zodanig op de voorgrond treedt, schroom dan niet deskundige hulp in te roepen om weer tot elkaar te komen.
Ex-partner werkt niet mee
Een duidelijke reden om te scheiden is dat je ex-partner niet goed met de kinderen omgaat. Denk daarbij aan slaan, seksueel misbruik, verwaarlozing, verslavingsproblematiek, psychisch ziek zijn of vergaande manipulatie. Natuurlijk wil je de kinderen hieraan niet langer blootstellen. Je wilt dat hiernaar gekeken wordt met je ex-partner onder deskundige begeleiding of en wat voor omgangsregeling mogelijk is.
Wat is jouw aandeel?
Heeft je ex-partner tegenwerkend en grensoverschrijdend gedrag? Besluit dan tot het volgen van een aantal individuele gesprekken bij de hulpverleningspraktijk. Ook jij hebt als slachtoffer een eigen aandeel in dit geheel. Door te onderzoeken hoe jij je anders op kunt stellen, kan er positieve verandering ontstaan. Veel vaders komen bijvoorbeeld alleen te wonen. Ze missen de kinderen vreselijk. Dat roept veel boosheid op.
Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met relatietherapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.
Relatietherapie
Over relatietherapie
Leven in liefde
Recept gelukkige relatie
Recept ongelukkige relatie
Honeymoon & partnerschap
Tantrische relatie coaching
Cadeaubon ‘Tantra ontmoeting’ voor paren
Reacties en ervaringen cadeaubon ‘Tantra ontmoeting’
Hulp bij scheiden
Hulp bij ouderschapsplan en na-huwelijk
Kinderen van gescheiden ouders
Relevante informatie scheiden
Hulp bij samengesteld gezin
Kinderen van samengestelde gezinnen
Relevante informatie samengesteld gezin