Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Indische naoorlogse ontmoetingsgroep

Uitwisseling met Indische naoorlogse lotgenoten wordt als thuiskomen ervaren

De puzzel wordt compleet

In de Indische naoorlogse ontmoetingsgroep (INOG) zal je ervaren dat jij niet de enige bent die door onverwerkt oorlogsleed spaarzaam aan het leiden van een eigen leven toekomt. Dat werkt bevrijdend en opluchtend. Het feit al dat je vage en hardnekkige problemen hierdoor een plek kunt geven binnen hetzelfde kader als je lotgenoten is een waardevol cadeau. De kansen tot zelfontplooiing liggen voor het oprapen in vredestijd.

Veilig genoeg om in je lichaam te blijven

In oorlogstijd ben je lichamelijk heel kwetsbaar door oorlogsgeweld, marteling en uithongering. Of denk aan het appèl waar geïnterneerden dagelijks twee keer aanwezig moesten zijn. Gevaarlijke situaties en extreme omstandigheden waar onze ouders wisten te overleven door zich terug te trekken uit hun lichaam. In vredestijd ligt dat heel anders. Dan bouw je juist vertrouwen op dat het veilig is in je lichaam te blijven.

Indische naoorlogse ontmoetingsgroep

Ben je op zoek naar (h)erkenning, uitwisseling en steun van lotgenoten? Dan is de Indische naoorlogse ontmoetingsgroep (INOG) een aanrader voor jou! In een veilige setting ontmoet je lotgenoten. Tijdens drie achtereenvolgende bijeenkomsten krijg je meer inzicht in je eigen achtergrond, op wat voor manier het onverwerkt oorlogsleed van je ouder(s) nog een rol speelt in jouw leven en wat nodig is om uit die verstrikking te stappen. Dan ontstaat er als vanzelf meer ruimte voor licht, ontspanning, blijheid en onbekommerdheid.

Innerlijke kracht ontwikkelen

Door lichaamsgerichte oefeningen maak je op een veilige en prettige manier kennis met je lichaam. Hoe steviger in je lichaam, des te meer contact met jouw gevoelswereld. Je wordt aangemoedigd met je gevoeligheid en kwetsbaarheid te komen. Ga je hierin mee dan is één ding zeker; het is geen zwaktebod. Het brengt jou juist in je kracht. Je leren ontspannen helpt jou om je waakzaamheid te doen afnemen.

Zelfgekozen thema's en eigen issues

In de Indische naoorlogse ontmoetingsgroep (INOG) komt iedereen evenredig aan bod. Er wordt in principe gewerkt aan de hand van zelfgekozen thema's. Je bent vrij je eigen issues in te brengen. Passende lichaamsgerichte oefeningen worden aangereikt om ervaringsgericht met jezelf en de ander bezig te zijn. Je kunt samen onderzoeken wat zich voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld in het voormalig Ned. Indië.

 Hoe was de dagelijkse gang in het Japanse concentratiekamp van mijn ouder(s)?
Wat heeft zich afgespeeld in de Bersiaptijd en wat was het aandeel van mijn vader als soldaat?
Dat onbestemde verlangen naar verre verten....hoe leer je hiermee leven?
Zie je verschillen tussen oorlogstijd en vredestijd? Zie je voor- en nadelen?
Leid jij een gevoelsmatig een dubbelleven? Hoe voel je je daaronder?
Zoek en vindt de verschillen tussen Indische Nederlanders en Nederlanders (aloes en kasar).
Hoe hebben mijn ouders het assimilatieproces in Nederland ervaren?
Wanneer ben je Indisch? Wanneer spreek je van een Indische identiteit?

Zakelijke informatie Indische naoorlogse ontmoetingsgroep (INOG)

Begeleiding: Lichaamsgericht therapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter. Zelf Inogger van herkomst.
Ervaring: Ze heeft ruime ervaring in het begeleiden van Indische naoorlogse ontmoetingsgroepen (INOG). Vanaf 1983 tot 1987 met steun en training van stichting Cogis. Daarna op eigen kracht verder gegaan. In 1995 mocht ze haar bijdrage leveren aan het drieluik van de KRO - documentaire '50 jaar later', geregisseerd door Mary Michon. Haar ouders stonden centraal en zij mocht als Indische naoorlogs kind ook haar inbreng doen.

Start: Indische naoorlogse ontmoetingsgroep (INOG) bij voldoende deelnemers.
Tijd: Drie dagdelen van twee tot drie aaneengesloten uren.
Plaats: Hulpverleningspraktijk 'Voluitleven' aan de Heratemaheerd 24 te Groningen.
Deelnemers: Er is plaats voor maximaal zes deelnemers.
Kosten: 40 euro per dagdeel.
Thuisopdrachten: In samenspraak met jou en toegespitst op jouw hulpvraag.
Aanbevolen literatuur: Het boekje 'Achter mijn glimlach' en het boekje 'jouw oorlog mij een zorg'.

Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met lichaamsgericht therapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.