Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Honeymoon en partnerschap

Vanuit een 'wij' in de relatie leren staan

Van verliefdheid naar taakverdeling

In het begin van een liefdesrelatie - de honeymoon fase - heb je alles voor elkaar over. Het diepe verlangen dichtbij elkaar te willen zijn is groot. Je bent verliefd op elkaar en dit opent je hart en je lichaam voor elkaar. Dan komt het moment dat jullie overgaan naar het partnerschap. Je maakt regels en afspraken. Ook komen de eerste barstjes in de relatie. Jullie blijken over en weer moeilijke kanten en lastige patronen te hebben. Wat nu?

Wanneer er hartcontact en wederzijds begrip is, en de bereidheid om tot het uiterste te gaan om elkaar terug te vinden, dan is het onmogelijk om uit elkaar te gaan.

- Samarona Buunk -

Twee verschillende systemen

Je raakt teleurgesteld omdat jullie niet kunnen voldoen aan de wederzijdse, vaak onuitgesproken, verwachtingen. Soms lukt het niet meer goed om de oorspronkelijke drijfveren te herinneren waarom jullie bij elkaar zijn gekomen. Partnerschap vraagt van jullie gewoonweg om een heel andere inzet dan in de honeymoonfase. Het zijn twee verschillende systemen met een eigen manier van communiceren.

Externe factoren eisen hun tol

Wat ook meespeelt, is dat de wereld om ons heen steeds verandert. In het dagelijks leven word je misschien geconfronteerd met ziekte, ontslag, financiële tegenslag, sterfte, stress, gebrek aan tijd voor jezelf, mishandeling, verslaving of weinig tot geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. En soms is er gewoon teveel gebeurd tussen jullie of lijkt het of je de sleur met je partner niet kunt doorbreken. De honeymoon fase is dan ver te zoeken.

Introductie van het 'wij' gevoel

In relatietherapie bij Caroliene Rangeeni leer je vanuit een 'wij' in de relatie te functioneren en samen zorg te dragen voor jullie gezamenlijke behoeften. Dit houdt de liefde levendig. Het zorgt ervoor dat je elkaar tegemoet wilt komen als één van jullie met een eigen behoefte komt. Het samen invulling leren geven aan jullie relatie vanuit een 'wij' is dan ook een grote stap in de goede richting.

Hoe ziet dit eruit?

Wat kan ik zelf veranderen of ontwikkelen in mezelf om te voldoen aan onze relatie? Wat voor nieuwe stappen kan ik zetten in hoe wij samen zijn? Hoe kan ik me openen voor nieuwe gezichtspunten? Welke onrealistische plaatjes over liefde en relaties moet ik loslaten? Hoeveel manieren zijn er om jou te laten voelen dat ik om je geef? Wat wil ik laten staan voor onze Qualitytime? Hoe maak ik het je gemakkelijker?

Leven in een tweepersoons systeem

In de relatietherapie wordt als ingang genomen hoe jullie van twee eenpersoons systemen over kunnen stappen naar het tweepersoons systeem. Hierdoor wordt immers de emotionele verbondenheid versterkt en verdiept. Het welzijn van beide partners is even belangrijk. De nadruk zal liggen op het liefdevol repareren van kwetsingen en niet langer op het raken van elkaars zere plekken als iets je niet zint.

Opdrachten voor thuis

Jullie krijgen opdrachten-op-maat mee, variërend van oefeningen om beter te communiceren met elkaar tot oefeningen voor het vergroten van de intimiteit en seksualiteit. Dat brengt de honeymoon fase weer tot leven. Zie hieronder voor meer informatie over deze relatietherapie.

Klik HIER voor het maken van een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met relatietherapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.