Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Relevante informatie INOG problematiek

Durf je Indische naoorlogse problematiek serieus te nemen

Zelfbeeld en identiteit

Heb je het nog steeds moeilijk om je los te worstelen uit de invloedssfeer van je ouders? Ben je te loyaal naar je ouders toe? Weet je eigenlijk niet wie je bent en wat van jou is? Heb je moeite om een duurzame relatie aan te gaan? Heb je last van een verlaagd zelfbeeld en/of chronische depressiviteit? Onverwerkt oorlogsleed van jouw ouder(s) met bijbehorend gedrag kan dit veroorzaakt hebben tijdens jouw kinderjaren.

Gedicht 'De Overkant'
Geen bommen waar ik voor moest schuilen / Geen kamp dat mij mijn vrijheid nam / Geen vlucht van volk en vaderland / Ik bleef verschoond van al die pijn / Hierin bleef ik een zondagskind / Gespaard voor oorlog en ellende / Mijn weg is vlak mijn lucht is strak / Mijn huis werd weder opgebouwd /
Zo slaap ik op mijn zacht matras / En droom mij in een grauw moeras / Met boven mij een loden lucht / En voor mijn voeten gaapt het gat / Maar kijk opzij, daar ligt de brug / Ik wankel moedig, stap voor stap / Naar overkant, naar toekomstland / Ik denk, ik wil, ik hoop /

- Frits Visser -

Ingrijpende beschadigingen zelfgevoel

Wanneer de ouder(s) te kampen hebben met onverwerkte rouw over omgekomen dierbaren tijdens de oorlog, dan is het praktisch onmogelijk voor het kind om de ouder(s) te bekritiseren. Zij leven immers nog: " Wees blij dat we er nog zijn!" Daar komt bij dat het kind blij moet zijn dat het vredestijd is ook al heeft het enorme verborgen problemen. Het resultaat? Verdrongen normale agressieve gevoelens. Het gevolg? Een kind met pleasegedrag of met provocerend gedrag.

De meester en de slaaf

Professor Bastiaans, die baanbrekend werk heeft verricht voor oorlogsgetroffenen, en de bedenker van het KZ-syndroom, constateerde dat in gezinnen van getraumatiseerde ouder(s), het ene kind in de positie van de slaaf, en het andere kind in de positie van de meester terechtkomt. Het 'slavenkind' slikt, levert in en voegt zich naar de wensen van de ouder. Het 'meesterkind' provoceert, ageert en duldt geen enkele druk.

Last van vernietigingsangsten

Omgekeerd kan gezonde agressie bij kinderen en pubers vernietigingsangst oproepen bij de getraumatiseerde ouder. Doodgewone kinderspelletjes, zoals elkaar doodschieten, kunnen verboden worden. Het onverwerkte trauma van de ouder en de geheimzinnigheid daaromheen werkt in op de normale gezonde agressieve gevoelens van het kind, waardoor het gefixeerd kan raken op intense vernietigingsangsten, zoals onredelijk bang zijn dat een orkaan het huis wegblaast.

Macht en onmacht

Een gevolg is dat je als kind al last kunt krijgen van fantasieën, waarin je wordt vergast, vervolgd, geëxecuteerd of gemarteld. En soms ben je zelf de beul en de geweldenaar. Daar komt bij dat de ouder niet over de oorlog wil praten en het kind de ouder geen verdriet wil aandoen en er het zwijgen toedoet. Zo houden beide generaties het familiegeheim in stand.

Het blijft oorlog in vredesland

Het kan ook zijn dat de ouder teveel over de oorlog praat en hier vaak aan refereert: " In het kamp hadden we honger. Dus jij eet je bord altijd leeg. Je moest je schamen! Wil je die broek niet aan? Je bent verwend. In het kamp had ik alleen nog maar een paar draadjes om m'n lijf. Verliefd op die jongen? Pas maar op! Alle mannen zijn beesten! Ik heb je gewaarschuwd."

Jouw problemen stellen niets voor

Er vindt onvoldoende scheiding plaats tussen realiteit en fantasie, tussen verleden en heden. De gevoelens van de getraumatiseerde ouder tellen zo zwaar mee dat de gevoelens van het kind er niet meer toedoen: " Och, word je gepest op school? Dan sla je er toch op! Het is geen oorlog! " Doordat de ouder geen begrip heeft voor normale kinderangsten en kinderverdriet wordt het kind ernstig beschadigd in het zelfgevoel.

Klik HIER voor het maken van een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met lichaamsgericht therapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.
Klik HIER voor de 'literatuurlijst Voluitleven' om meer te lezen over de Indische naoorlogse problematiek.