Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Recept ongelukkige relatie

Aan elkaars verwachtingen voldoen maakt ongelukkig

Het recept voor een ongelukkige relatie

Jullie zijn gericht op wat 'men' van een relatie verwacht. Het gaat vooral om stabiliteit en veiligheid. Jullie proberen te voldoen aan elkaars verwachtingen. Het gevolg is dat je vaak niet doet wat je zou willen doen. Je bent niet vrij in je handelen. Er is weinig ruimte voor verandering en persoonlijke ontwikkeling. Wensen en verlangens zijn over en weer onduidelijk. Je hebt de ander nodig voor je eigenwaarde. Zo zorg je samen voor het recept van een ongelukkige relatie.

Voor-wat-hoort-wat-relatie

Je bent afhankelijk van elkaar en dit leidt tot uitruilen: "Als jij dat laat, dan zal ik dit niet doen." Er wordt gegeven om terug te ontvangen. Er ontstaan allerlei regels, die jullie onderlinge afhankelijkheid versterken. Vindingrijkheid en creativiteit om het leuk te hebben met elkaar, verdwijnen door de routinematige omgang. Ieder voor zich voelt zich hoe langer hoe meer onvervuld, alleen en gevangen in de relatie. Zo steven je langzaam op een scheiding af. Een ongelukkige relatie is geen lang leven beschoren.

Als jij nou eens zou veranderen!

Je gaat de ander zien als oorzaak dat je je ongelukkig voelt. Er mist iets in de relatie. Dit maakt dat je je gaat afzetten en verdedigen tegen elkaar. Krampachtigheid is het gevolg van een wanhopig vasthouden aan die dingen, die eerder wel houvast gaven. Het lukt niet de onderwaardering en de rancune onderling te stoppen. De enige oplossing lijkt voor jullie om te scheiden en 'op jezelf te gaan' ondanks de eenzaamheid.

Van slecht aflopende liefdesfilms kun je leren

Zit je in een ongelukkige relatie en vraag je je af hoe dat zo gekomen is? Dat het totaal anders gelopen is dan je verwacht had? Wie weet wordt het tijd om andere keuzes te maken hoe je met je partner omgaat. Wellicht wordt een tipje van de sluier opgelicht bij het kijken van deze ontnuchterende en meestal slecht aflopende liefdesfilms:

Before sunrise 1995
Before sunset 2004
Before midnight 2013
Last night 2010
Closer 2004
Bridges of Madison County 1995
The broken circle breakdown 2012
Blue Valentine 2010

Klik HIER voor het maken van een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met relatietherapeut Caroliene de Gruijter.