Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Lichaamswerk doet wonderen

Door lichaamswerk leer je te luisteren naar de signalen van je lichaam

Wat zegt je lichaam?

Sta je wiebelig op je voeten? Kost het je moeite je rug recht te houden? Heb je vaak last van je maag? Drukt er iets op je borst? Draag je een last op je schouders? Heb je een zenuwtrek in je gezicht? Knipperende ogen? Bijt je stiekem op je nagels bij nervositeit? Zak je bijna door je knieën van vermoeidheid? Zit je scheef in je bekken? Ben je topzwaar van boven? Heb je gauw een verzwikte enkel?

Door zelfkennis vooruitkomen

Heb je het moeilijk met jezelf? Dan kan zelfkennis jou op weg helpen om je lichter en blijer te voelen. Door je te verdiepen in de signalen en de boodschappen van je lichaam gaat een mysterieuze wereld voor je open. Wat voor patroonmatig gedrag heb ik? Wat zit er in me waar ik geen weet van heb? Waar knap ik van op? Jezelf leren kennen is een avontuurlijke reis. Het smaakt naar meer. En jouw lichaam is jouw vaartuig.

Met jouw lichaam in dialoog

Al invoelend en in dialoog met jouw lichaam kom je beter in contact met jezelf. Wil je ontdekken hoe jouw verleden zich heeft 'afgedrukt' in je lichaam? Wil je ´aan den lijve´ ervaren hoe het fysiek en emotioneel met jou is gesteld? Wil jij jouw eigen levensgeschiedenis leren 'lezen' door jouw lichaamshouding te bestuderen? Hoe krijg je grip op je emoties en je gedachten? Lichaamswerk kan je hierbij goed helpen.

Lichaamswerk zorgt voor lichaamsbewustzijn

Sta je wel eens stil bij je lichaam? Heb je weinig verbinding met je lichaam en leef je vooral in je hoofd? Heb je de neiging om signalen en klachten van je lichaam te negeren? Ben je ook zo iemand die vindt dat het lichaam het gewoon moet doen en dat het door moet gaan zolang het kan? Herken je ook dat je persé deze klus, die huishoudelijke taak of dat werkstuk af wilt maken ongeacht of je lijf het nog trekt? Neem je je lijf voor 'granted'? Lichaamswerk versterkt de betrokkenheid met je lichaam.

Jouw lichaam is de zetel van je ziel

Dit lichaam verzet voor jouw welzijn bergen werk; het bedrijft de liefde met jou, draagt jouw kinderen, brengt jou en reist met jou dit leven door. Dit lichaam is de zetel van je ziel. Jij woont in dit huis. Hoe zorg je voor dit huis? Zit alles goed in de verf? Wat doe je als het dak lekt? Repareer je het gat? Stook je het lekker warm? Wordt het fundament goed onderstut? Lichaamswerk brengt je lichaam in haarscherp kaart.

Lichaamsgerichte therapie en lichaamswerk

In de lichaamsgerichte therapie wordt het lichaam als uitgangspunt genomen om aan jezelf te werken. Dat maakt dat je ontvankelijker wordt voor signalen en boodschappen van je lijf. Het draagt ertoe bij dat je vriendschappelijker om leert gaan met je lichaam. Het handhaven van een angstige, onverschillige en harde houding is niet langer nodig. Lichaamswerk vergroot de liefde voor je lichaam.

Zoveel te danken aan je lichaam

Heb je je wel eens dankbaar gevoeld over je lichaam als je een schitterende wandeling had gemaakt? Of dat je in de sportschool tot het uiterste was gegaan en je daarna zo lekker voelde? Ken je het dat je blij met je lichaam bent omdat de verbouwing klaar is? Dankbare moeder met je drinkende kindje aan de borst? Lichaamswerk leert jou om je eigen lichaam te beschouwen als een waardevolle vriend(in).

Body Mind Integrated Psychotherapy werkvormen

Binnen de lichaamsgerichte therapie wordt gewerkt met gedegen werkvormen, die het lichaam actief betrekken bij de zelfontwikkeling, verwerking en heling van cliënten. Body Mind Integrated Psychotherapy bestaat uit bio-energetica, bodyreading, Energetic Circle, Familieopstellingen, Gestalt dialoog, karakterstructuren, Neo-Reichiaans ademen en psychodrama. De verbindende factor hierbij is steevast de ademhaling.

Ademhaling en verankering

Wanneer je veel negatieve ervaringen hebt opgedaan in je leven, dan kun je dat merken aan jouw manier van ademhalen. De ademhaling kan dan krampachtiger en oppervlakkiger zijn in plaats van vrij, reflexmatig en spontaan. Je adem kan blijven hangen hoog in je borst of afgekneld worden door een samengetrokken middenrif. Ademhaling werkt als een radarscherm ten opzichte van jouw psychische welbevinden.

Ontdek jouw ademhalingspatroon

Bewust bezig zijn met je ademhaling in lichaamsgerichte therapie hoort ook bij het vergroten en verdiepen van het lichaamsbewustzijn. Het opnieuw leren waarnemen en ervaren van lichamelijke gewaarwordingen brengt jou steviger in contact met je lijf. Hierdoor ga je meer voelen, vertrouwen en stromen van binnenuit. Je lichaam kan zich openen voor de volheid van het leven in al haar prachtige facetten.

Klik HIER voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Klik HIER voor de 'literatuurlijst Voluitleven' om meer te lezen over lichaamsbewustzijn.