Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

TACTIELE EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

 

 

EMDR: therapeutische behandelmethode om ervoor te zorgen dat de zon weer gaat schijnen!

Gebruik tactiele EMDR om je te bevrijden van nare situaties, opdringende beelden en trauma's

Als je het gevoel maar al te goed kent dat je aan de zijkant van het leven terecht bent gekomen vanwege een nare gebeurtenis en/ of trauma, dan kan EMDR jou wellicht helpen om deze ballast lichter te laten worden of zelfs te laten verdwijnen uit je systeem. Verlang je vanbinnen oprecht naar verlossing van dit leed, dan ben je rijp voor het doorlopen van een EMDR-traject. Wat heb je te verliezen nu je door trauma of shock het volle leven niet binnen kunt laten?

Tactiele EMDR & embodyment

Het uitgangspunt is dat het lichaam tot op celniveau alle herinneringen bevat van alles wat je ooit hebt meegemaakt. Je lichaam is een belangrijke sleutel tot zelfbevrijding. Bij een EMDR-sessie word je in de beginfase van een sessie dan ook uitgenodigd om in contact te gaan met je lichaam met behulp van een geleide visualisatie, een aanraking, een zachte druk, toepassing van de hartcoherentie-ademhaling of een korte ontspanningsoefening. Deze subtiele lichaamsgerichte technieken zijn afgestemd op jouw individuele behoeften en voorkeuren. Zo word je ontvankelijk voor je fysieke sensaties, zodat je toegang krijgt tot die traumatische herinnering, die je dolgraag wilt verwerken. En dan wordt overgegaan op de therapievorm EMDR. De lichtbalk, trilstenen, het potlood of de vinger van de therapeut en piepjes van de koptelefoon blijven bij deze therapievorm achterwege.

Ben je somatisch of kinesthetisch ingesteld?

Tactiele EMDR doet het vooral goed bij cliënten, die somatisch of kinesthetisch ingesteld zijn en gemakkelijker via hun lichaam kunnen verwerken en integreren dan via hun ogen. Je zit op een stoel en houd je ogen gesloten tijdens de sessie. De therapeut zit links of rechts van jou om de nodige aanwijzingen te geven en je te begeleiden in het verwerkingsproces. Je wordt uitgenodigd om zelf op een ritmische manier om en om je bovenbenen aan te raken zijn met hulp van je handpalmen. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal je dan vragen wat er aan gedachten, gevoelens, emoties en lichamelijke gewaarwordingen naar boven komt. De EMDR procedure brengt vrijwel altijd een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens en lichamelijke sensaties.

EMDR slaat vrijwel altijd aan

De volwaardige therapeutische behandelmethode EMDR slaat meestal goed aan bij de verwerking van nare situaties en/ of traumagerelateerde gebeurtenissen. Deze therapievorm wordt vaak gecombineerd met andere methodieken, zoals lichaamsgericht psychotherapie, Gestalt, rollenspelen, innerlijk kind werk en systeemopstellingen. Dit geeft verrassende inzichten, waardoor (zelf)veroordeling vervangen wordt door zelfacceptatie en zelfliefde, en je eigen autonomie en authenticiteit versterkt worden.  Er komt meer ruimte voor lichtheid en luchtigheid in de sessies.

                                                          EMDR helpt bij de volgende klachten

Nachtmerries
Herbelevingen
Nare situaties
Flashbacks
Angstwekkende beelden
Beschadigende ervaringen
Natuurrampen
Bepaalde psychische aandoeningen

EMDR is breed inzetbaar

De insteek van EMDR is om cliënten te helpen de herinneringen aan bepaalde pijnlijke situaties en gebeurtenissen te verwerken met als insteek klachten te doen verminderen of te laten verdwijnen. De laatste jaren is de ervaring van de therapiewereld dat veel klachten en psychische aandoeningen ook effectief behandeld kunnen worden. Denk daarbij aan angst, vermijdingsgedrag, somberheid, boosheid, verdriet en schuld. De klachten moeten wel ontstaan zijn na 1 of meer beschadigende ervaringen om behandeld te kunnen worden met EMDR.

EMDR-traject

Hoewel EMDR voor veel mensen een effectieve behandelingsoptie kan zijn, is het misschien niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk voor jou als cliënt om je specifieke behoeften en zorgen te bespreken met de therapeut. Bij aanmelding wordt hier dan ook naar gekeken. Komt het licht op groen te staan, dan volgt de intakeprocedure. Tijdens de intake hoef je niet zelf in de nare situatie te duiken. Dat gebeurt pas als het EMDR-traject begint.  Dat houdt in dat je een aantal sessies doet het liefst elke week om er helemaal in te komen. Zinvol voor de therapeut om te polsen hoe je draaglast zich verhoudt tegenover je draagkracht. Er is ook ruime aandacht voor je eigen overlevingsstrategieën en wat jou tot nu toe het beste geholpen heeft om weer (enigszins) rustig te worden wanneer je getriggerd werd in je onverwerkte pijn.

Licht op groen

Hoewel EMDR voor veel mensen een effectieve behandelingsoptie kan zijn, is het misschien niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk voor jou als cliënt om je specifieke behoeften en zorgen te bespreken met de therapeut. Bij aanmelding wordt hier dan ook naar gekeken. Komt het licht op groen te staan, dan volgt de intakeprocedure. Tijdens de intake hoef je niet zelf in de nare situatie te duiken. Dat gebeurt pas als het EMDR-traject begint.  Zinvol voor de therapeut om te polsen hoe je draaglast zich verhoudt tegenover je draagkracht. Er is ook ruime aandacht voor je eigen overlevingsstrategieën en wat jou tot nu toe het beste geholpen heeft om weer (enigszins) rustig te worden wanneer je getriggerd werd in je onverwerkte pijn.

Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.