Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Hulp bij scheiden

Hulp bij scheiden verkleint loyaliteitsconflict bij kinderen

Verantwoord uit elkaar gaan

Willen jullie scheiden? En willen jullie je verbintenis op een verantwoorde wijze beëindigen? In het belang van de kinderen en om zelf overeind te blijven? Maar hebben jullie nog te kampen met te veel onderlinge spanningen om dat op een respectvolle, vruchtbare manier voor elkaar te krijgen? Of zie je er als een berg tegenop om hier met je ex-partner aan te gaan staan? Dan kan psychologische hulp voor jullie een goede optie zijn om verantwoord uit elkaar te gaan.  Het is ook een mooie opstap naar het na-huwelijk.

 

Wat maakt dit zo bijzonder?

Het feit dat jullie energie willen steken in het opschonen van jullie pas verbroken relatie. Daardoor wordt het mogelijk een goed functionerend en wettelijke verplicht ouderschapsplan maken. Al dan niet in combinatie met een regeling voor co-ouderschap. Met hulp van afgestemde psychologische hulp geven jullie jezelf de kans om waardig en met wederzijds respect het na-huwelijk in te gaan.

Meerwaarde psychologische hulp

Wanneer beide ouders zich positief willen inzetten tijdens en na de scheiding, dan komt dit ten goede aan het welbevinden van hun kinderen. En dat is mooi! Een aantal gestructureerde, therapeutische gesprekken dragen ertoe bij het juiste emotionele klimaat te kweken voor een goed functionerend ouderschapsplan. Dat biedt de kinderen veiligheid en houvast in deze woelige en onzekere tijd.

Het opschonen van emoties

Er is alle ruimte voor intense gevoelens en emoties, die naar boven komen na het beëindigen van de liefdesrelatie en het gezamenlijke ouderschap. Denk aan het uit elkaar vallen van het kerngezin, de nodige beslissingen over het ouderschapsplan of hoe om te gaan met verdrietige kinderen. En natuurlijk ook het kostenplaatje, de alimentatieregeling en het loslaten van de verwachting samen oud te zullen worden.

Ouders blijf je samen levenslang

De therapeut onderzoekt en inventariseert wat nodig is in jullie contact om na de scheiding op een respectvolle, vriendelijke wijze met elkaar om te blijven gaan. Zo bespaar je de kinderen het loyaliteitsconflict. Denk daarbij aan kinderfeestjes, feestdagen, schoolreisjes, ziekte, diploma-uitreiking, problemen op school, rijbewijsexamen, toekomstige kleinkinderen en de schoonfamilie van je kinderen.

In gesprek leren blijven met elkaar

Je leert op een effectieve manier om je kinderen buiten jullie tweestrijd / ruzies te houden. Je leert inzien hoe pijnlijk het voor kinderen is hieraan blootgesteld te worden en wat dit met hen doet. Door op een gezonde wijze met je ex-partner in gesprek te leren blijven, bescherm je je kind tegen eventuele emotionele trauma's, schoolabsentie, drank- of drugsgebruik en vervroegde seksuele interesse en depressies.

Wat voor tijdsbestek?

Tijdsduur is meestal zo'n drie tot zes sessies. Daarin staat het belang en het welzijn van de kinderen voorop. Je onderzoekt hoe je het contact kunt vernieuwen en redelijk ontspannen voort kunt zetten. De ervaring leert dat dit de daaropvolgende jaren haar vruchten al zal werpen. Soms zijn meer sessies nodig om samen positieve veranderingen tot stand te brengen bij het beëindigen van je relatie.

Klik HIER voor het maken van een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met relatietherapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.