Hulpverleningspraktijk Voluitleven
Groningen en omgeving

Relevante informatie EFT

Emotional Freedom Techniques

Wat voelbaar is als een emoties is niets anders dan een verstoring in je energiesysteem

Beladen emoties door verstoring energiesysteem

EFT gaat ervan uit dat alle beladen emoties het gevolg zijn van een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam. Dit meridiaansysteem (dit kennen we uit de acupunctuur) bestaat uit veertien energiebanen (meridianen). Deze energiebanen lopen over ons lichaam. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan en is daar ook naar vernoemd. Op de veertien meridianen liggen ongeveer 360 acupunctuurpunten.

Emotionele acupressuur

Bij EFT maken we slechts gebruik van dertien meridiaan punten om alle verstoringen op te heffen. Onder begeleiding klop je zachtjes op deze punten in een vaste volgorde. Je kunt het kloppen zien als emotionele acupressuur. Bij EFT gebruik je geen naalden uit de acupunctuur, maar je vingertoppen! De verstoring kun je opheffen door eenvoudigweg te kloppen op het begin- of het eindpunt van de  meridianen.

In balans 'geklopt' worden

Er is maar één voorwaarde voor resultaat. En dat is dat je in die emotie moet zijn, en hierop afgestemd moet zijn. Het bijzondere van EFT is, dat de energie in de meridiaan banen weer in balans is gebracht en de emotie 'opgelost' is. De emotie is als het ware 'losgekoppeld' van de situatie, waaraan die emotie eerder verbonden was.

Rond 100 onderzoeken EFT

Over vermindering van angst door  Meta analyse van Clond, 2016.
EFT net zo effectief voor PTSS als EMDR & CGT - Meta analyse van Sebastian & Nelms, 2017.
Vermindering van depressies - Church et al, 2018.
Positief effect op de gezondheid en verhoogd geluk - Bach et al, 2020.

Hoe ontstaat die verstoring in je energiesysteem?

Je hebt een vervelende situatie meegemaakt. In je kindertijd ben je voor schut gezet door de juf in de klas. Deze negatieve ervaring verstoort je meridiaan systeem, gekoppeld aan deze situatie. Je slaat onbewust de energetische verstoring op in de 'energetische file' van je systeem. Denk je terug aan dit moment of word je geconfronteerd met vergelijkbare situaties, dan komt de verstoring weer opzetten.

Herinnering op 'energetische harde schijf'

Vaak herinner je je de oude situatie niet meer. Als die herinnering wordt opgehaald uit je 'oude file' op je 'energetische harde schijf', krijg je er weer last van. Jouw grote angst de lift te nemen past niet bij de huidige situatie en je begrijpt je overreactie dan ook niet. De verklaring is echter eenvoudig; info van je 'oude file' wordt geprojecteerd in je energiesysteem. De verstoring wordt opnieuw voelbaar als een emotie.

Hoe heft EFT de verstoring op?

Je kunt een EFT behandeling vergelijken met het drukken op de 'delete' knop. Daarmee verwijder je de 'oude energetische file' naar de prullenbak. Door te kloppen ontstoor je jouw energiesysteem. Denk je bewust of onbewust terug aan die herinnering of die situatie, dan is de energetische verstoring niet langer aanwezig. Het scherm blijft leeg. Je energiesysteem blijft voortaan ongestoord. Zo schoon je je cel geheugen op!

Caroliene Rangeeni: "Als een schaduw ligt het trauma over je heen. Op een dag realiseer je je dat je al heel lang niet in meer het licht hebt gestaan. Met hulp van buitenaf lukt het om uit de schaduw te stappen en weer voorzichtig aan in het zonlicht te staan."

Reken op jezelf!

Het leven mag dan onvoorspelbaar zijn, maar jij bent dat niet. De toekomst ligt in het ongewisse. Er zijn geen garanties. Soms hebben we het er moeilijk mee hiermee te leven. Toch is het erkennen dat je niet in de toekomst kunt kijken een waardevolle sleutel om beter te leren omgaan met angst en piekeren. Veiligheid komt van binnenuit en niet van buitenaf in onze volwassenheid. We kunnen onszelf veiligheid geven door in ons eigen vermogen te vertrouwen dat we goed kunnen reageren op wat het leven voor ons bedoelt heeft.

Klik HIER voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met lichaamsgericht therapeut Caroliene Rangeeni de Gruijter.