Wat kan tantra voor vrouwen betekenen?
Dat kun je het beste ervaren door een tantracursus te doen. Vast staat dat er een uitgebreid aanbod is op het gebied van (neo)tantra.  Dat maakt het best lastig om daar je eigen weg in te vinden. Dat, wat bij jou aansluit en met jou resoneert, is meestal goed om te doen. Zo heb ik ook mijn manier van tantrisch werken. Een aantal aspecten behandel ik wat tantra voor vrouwen kan betekenen. Wellicht raakt dit je en zet het iets in beweging om je eerste tantra ervaring op te willen doen.

Gelijkwaardigheid en gelukzaligheid
Tantra is de enige stroming uit de Oudheid, waarin man en vrouw gelijkwaardig zijn.  Belangrijk voor onze spirituele groei bij tantra is het ‘innerlijk huwelijk’, waarin gestreefd wordt naar een harmonieuze balans tussen de mannelijke en de vrouwelijke energie binnenin ons, zodat we samenvallen met onszelf. Beide sekses hebben dus mannelijke en vrouwelijke kanten in zich, die even waardevol zijn. Heb je een harmonieus innerlijk huwelijk, dan resoneer je met je diepste verlangens. Dan pas ben je in staat te versmelten met je geliefde en bij jezelf te blijven.

Geen aanpassingsgedrag meer
In onze samenleving wordt wel onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, waarbij het mannelijke meer wordt gewaardeerd. Van beide sekses wordt verwacht zich aan te passen aan de normen en waarden, die aan het geslacht gekoppeld zijn. Als vrouw word je ‘aangemoedigd’ om lief, ondersteunend en verzorgend te zijn voor je partner, je kinderen en je vriend(inn)en. Dit archetype ‘de goede moeder’ bepaalt ons vrouw-zijn meer dan we beseffen. Tantra nodigt je uit om dat aangepaste gedrag te laten voor wat het is en op zoek te gaan naar je ware Zelf.

De vrouw – man dynamiek
Wanneer je in de moederrol zit ervaar je je man op dat moment meer als een jongen en dan verdwijnt de seksuele aantrekkingskracht. Doe je alles voor hem en vraag je niets voor jezelf? Dan krijgt je man onvoldoende de ruimte om jou te beschermen, te koesteren, zich in te zetten voor jou en obstakels voor jou uit de weg te ruimen. Tantra helpt je het contact met je vrouw-zijn te verdiepen en te helen, waardoor je ruimte kan geven aan je partner zodat hij van binnenuit zich echt man in de relatie kan voelen.

Jouw ware kern
Tantra helpt ons, vrouwen, om naar binnen te gaan en vanuit ons hart te leven. De pijn te doorvoelen en ons er bewust van te worden wat pleasegedrag met ons doet. Het verlangen zit erachter om ‘goed genoeg gevonden te worden’. Zolang we blijven pleasen houden we onszelf als aangepaste vrouw op de achtergrond: “Als hij maar gelukkig is.” Tantra helpt om dat pleasegedrag te laten gaan en jezelf te mogen zijn als sensuele, gevoelige, seksuele, krachtige vrouw. De wilde vrouw in jou wordt geroepen om wakker te worden en op te staan!

De wilde vrouw
Zij mag boos worden en hier uiting aan geven. Zij is zichzelf trouw, volgt haar hart, geeft haar grenzen aan en begrenst zich, is geaard en volgt haar levenspad en zegt: “Wij zijn als vrouw van onschatbare waarde om wie we zijn! We mogen onszelf van binnenuit ontwikkelen en laten ons leiden door ons warme, liefdevolle, dappere hart. We mogen sensueel, sexy en verleidelijk zijn, vrouw zijn en dat laten zien aan wie we dat willen laten zien. Wij hoeven ons niet langer aan te passen en onze verlangens ondergeschikt te maken aan de behoeften van de man.”

Onweerstaanbaar
Ons hart is het centrum van het energetische vrouwenlichaam. Leven vanuit je hart maakt je speels, goedlachs, vreugdevol, vol vertrouwen en hartstochtelijk. Het transformeert je in een onweerstaanbare geliefde en roept het beste in de man naar boven! Zijn we niet met ons hart verbonden, zijn we niet goed in staat om te voelen wat we ten diepste zouden willen, dan lopen we het risico in ongewenste relaties en situaties terecht te komen.
Tantra doe je voor jezelf
Hoe meer je in verbinding je met jezelf kunt zijn, hoe dieper je je kunt verbinden met een ander. Begin dan ook met tantra voor vrouwen. De rivaliteit om een man is er dan niet en dat helpt je om nergens naartoe te hoeven en in het moment zelf te zijn. Je bent elkaars spiegel en er is veel herkenning. Het geeft jou de ruimte om je vrouw-zijn te gaan ontdekken, te verdiepen en ook te helen. Tantra doe je voor jezelf en de eerste stap is om een liefdesrelatie met jezelf en met je lichaam aan te gaan.

Teach what you preach!
De tantra weekenden zijn geïnspireerd op de rituelen en oefeningen van psychologe en tantrika Margo Anand.  Vrijwel alle oefeningen en rituelen uit haar prachtige werkboeken heb ik in de tantratraining ‘Leven voor liefde’ persoonlijk mogen ervaren. Deze rijke ervaringen geef ik door aan vrouwen in mijn tantra voor vrouwenweekenden ‘Sensueel ontwaken’, ‘Opengaan en bloeien, ‘Het innerlijk huwelijk’ en ‘Womb empowerment’. Dit was in een notendop wat tantra voor vrouwen kan betekenen!