Zo groen als gras
Ben je seksueel misbruikt in je kinderjaren of in je puberteit, dan laat dit diepe sporen na. Vooral als je nog niet seksueel ontwaakt bent en geen prettige seksuele ervaringen hebt gehad. Geconfronteerd te worden met seksueel misbruik is overweldigend, vreemd, onbegrijpelijk, pijnlijk, beangstigend. Je raakt in verwarring over jezelf vanwege je lichaam door seksueel misbruik. En heel pijnlijk dat je je onschuld kwijt bent geraakt.
Onbekende wereld
Je snapt niet wat de geweldpleger van je wil. Soms weet je niet eens dat het om seks gaat. Je maakt mee dat hij vreemd gaat hijgen en je voelt diep vanbinnen dat er iets niet klopt. Dat dit niet mag. Het doet pijn. Het roept heftige emoties in je op, maar hij legt je letterlijk het zwijgen op, zodat je niets kunt uiten. Je moet stil zijn, stil liggen. Je mag je niet verweren, want dat wordt je stevig aangepakt. Je wordt gemanipuleerd om dit geheim houden en zo blijf je in de macht van de dader. Je schiet van leven naar overleven. Een ware nachtmerrie.
In verwarring
Zijn seksuele acties en reacties roepen bij jou diepe angst en walging op. Je lichaam geeft echter signalen van seksuele opwinding af. Je raakt over jezelf in verwarring hoe je lichaam reageert op seksueel misbruik. Je wordt geconfronteerd met een ongezonde situatie. Zelf heb je nog geen eigen kaders rondom seksualiteit waar je je aan vast kunt houden. Dat maakt het helen van seksueel misbruik ook ingewikkeld.
Schaamte en schuld
Zoals je het beleeft heeft je lichaam je verraden door de handelingen van de misbruiker. Dat versterkt het gevoel van diepe vernedering. Je voelt je vies en nietswaardig. Je seksuele integriteit is aangetast. Schaamte en schuld maken je ‘monddood’. Je komt er alleen voor te staan.
Wat is er aan de hand?
Je lichaam wordt bepaalt door het autonome zenuwstelsel. Worden gevoelige plekjes van je lichaam seksueel geprikkeld, dan leidt dit tot seksuele opwinding. Daar heb je weinig over in te brengen. En ook al voel je geen opwinding, toch word je vochtig om inwendig letsel zoveel mogelijk te voorkomen. Zo krijgt een (jonge) man een stijve penis wanneer de stress groot is ook al is er op dat moment totaal geen sprake van seksuele opgewondenheid. Of zin hebben in seks.
Verscheurd
Als je dit niet weet, dan krijg je een hekel aan je lichaam en sluit je je af. Er ontstaat een scheiding tussen lichaam (seksuele reacties) en hoofd (ik wil dit niet). Die scheiding blijft bestaan als je een volwassen vrouw bent geworden. Je wordt seksueel grenzeloos. Of je wordt totaal afkerig van seks. De balans tussen beide uitersten is ver te zoeken. Er is geen evenwicht.
Familieleden sparen
Het aller moeilijkst bij seksueel misbruik is om het zwijgen te doorbreken als de geweldpleger een familielid is. De angst om niet geloofd te worden is groot evenals het risico om de schuld te krijgen dat je voor verdeeldheid zorgt in de familie; ouders gaan scheiden. Familieleden zien elkaar niet meer. Loyaliteit speelt ook een rol. Je wilt je ouder(s) geen verdriet aandoen.
Spreek je uit!
Met dit geheim moeten leven dat je seksueel misbruikt bent zorgt ervoor dat je een masker opzet. Je seksualiteit kun je niet ontwikkelen in verbondenheid met je hart. Het wordt steeds meer een heimelijke worsteling ten koste van je eigen intimiteit, seksualiteit en levenskwaliteit. Je naasten begrijpen niet wat er met je aan de hand is, waardoor je nog meer geïsoleerd raakt. Depressie en somberheid liggen op de loer. Specialistische hulp is dan ook geen overbodige luxe!
Wat kan je doen?
Schakel hulp in en ga naar een therapeut, een psycholoog, een coach die ervaring heeft in het begeleiden van seksueel misbruik, seksueel geweld en het geven van traumatherapie. Spreek je daar uit, laat onverwerkte emoties en gevoelens voorzichtig toe om te doorvoelen en te verwerken. Dan kun je jezelf (terug)vinden. Dan kun je de schuld en de schaamte, die je met je mee torst als slachtoffer, teruggeven aan de dader!
Drie tips om te helen
Wat kan je helpen om (weer) van jezelf te worden? Een veilige omgeving is een must om jezelf te leren aanraken met aandacht, zachtheid en nieuwsgierigheid. Durven zakken in je bekken, je lichaam zacht en teder leren aanraken, liefdevol naar je lichaam leren kijken. Passend is een zachte, liefdevolle meditatieve weg volgen om je eigen seksualiteit te ontwikkelen.
1. De onlinecursus ‘het Vallei-Orgasme’ is voor vrouwen, die dichter bij zichzelf willen komen en zichzelf willen (terug)vinden op seksueel gebied. Niet langer afhankelijk van de ander. Seksuele opwinding is gewoon seksuele energie is en hoeft niet opgelost te worden met seksuele handelingen: https://vallei.online/informatie-vallei-orgasme/.
2. Op de website van ‘Inge Meeuwsen’ staan 40 hulpverleners, die ervaringen hebben met het behandelen van seksueel geweld en seksueel misbruik. Deze therapeuten kunnen je verhalen aan en begeleiden jou in je helingsproces: https://helenvanseksueelmisbruik.nl
3. Heb je het seksueel misbruik grotendeels verwerkt, dan is het tantra voor vrouwenweekend ‘Sensueel ontwaken’ een goede stap om in contact te leren gaan met je lichaam in verbondenheid met je hart op een zachte helende manier: https://voluitleven.com/over-tantra-voor-vrouwen/