Wat als jij minder zin hebt in bed?
Het zijn niet altijd vrouwen die geen zin hebben in seks. Soms is het andersom dat de vrouw heel veel zin heeft en de man mondjesmaat. Maar liefst 20 % van de mannen heeft te maken met een laag libido in bepaalde fasen van zijn leven. Hoe ga je daar samen goed mee om?

Wat maakt jou als man vrijlustig?
Zit je goed in je vel, in je relatie en op je werk, dan heeft dit een heel groot positief effect op jouw zin in vrijen. Het stimuleert je seksuele verlangen. Gebeurt er iets, waardoor je zelfvertrouwen een deuk krijgt, dan kan jouw interesse in seks tijdelijk of langer verdwijnen.

Wat zijn de oorzaken?
Meestal zijn externe factoren de boosdoener, waardoor jouw seksleven als man op een laag pitje komt te staan. Een positief geluid; aan deze externe factoren kan vrijwel altijd iets gedaan worden. Daarom is het zinvol om te gaan praten met je partner wat er bij jou precies nu speelt.

Gesloten onderwerp
In onze patriarchale samenleving wordt viriliteit hoog gewaardeerd. Vooral van de alfaman wordt verwacht dat hij veelvuldig seks heeft met zijn vrouw en/ of buiten de deur. Vast staat dat het voor de meeste mannen nog steeds een taboe is om weinig zin in seks te hebben.

Prestatiedruk
Deel je hier niet over en zet je jezelf als man onder druk, omdat je het gevoel hebt dat je aan de seksuele behoeften van je Lief moet voldoen, dan wordt seks op den duur inspanning: “Zij wil twee keer zo vaak seks hebben dan ik. Zij wil het liefst veelvuldig klaarkomen.”

Wat doet faalangst?
Logisch dat faalangst in deze context kan ontstaan. De verleiding om het vrijen te vermijden wordt groot evenals de tegenzin in seks. Geeft je Lief ook de nodige kritiek op jouw manier van vrijen (te kort, niet vurig en gevarieerd genoeg), dan is dat natuurlijk kolen op het vuur gooien.

Het effect van ‘nee’
Belangrijk dat je als man open wil staan voor het effect wat jouw ‘nee’ heeft op je Lief. Misschien gaat ze twijfelen ze of ze nog wel sexy genoeg is, voelt ze zich afgewezen, weet ze niet of je nog wel genoeg voor haar voelt. Of doet het haar pijn dat ze haar verlangens moet onderdrukken? Besteed hier aandacht aan en neem haar serieus.

Dwarsliggen
Is er vaak ruzie of irritatie over en weer, dan kan de verleiding groot zijn om je Lief dwars te zitten door seks te weigeren. En ben je als man vaak afgewezen in bed, dan kan het zijn dat je geen zin meer hebt zodra zij het initiatief neemt. Het risico op afwijzing is dan te groot. Dit geldt ook voor vrouwen.

Toegankelijkheid
Zijn er te veel onuitgesproken issues, dan kan dat bij sommige mannen het effect hebben dat de seksuele opwinding wegblijft. Kijk dan samen wat er aan de hand is. Wat moet gezegd en uitgesproken worden? Wat moet er veranderd worden in de seksuele omgang? Wat doet jouw hart voor je Lief weer opengaan, zodat jouw lust weer toe zal nemen?

Experimenteren
De seks kan ook voorspelbaar zijn geworden. In openheid met elkaar uitwisselen over elkaars voorkeuren en diepste seksuele verlangens en bereid zijn daar ook iets mee te doen, opent nieuwe opwindende perspectieven op seksueel gebied. Goede seks blijft je niet aanvliegen na de honeymoon periode. Blijf samen uitproberen.

Geheime fantasieën
Wat soms ook een rol speelt is dat je je als man schaamt voor je seksuele interesses en die niet durft te delen met je Lief. Het kan gaan om gewone fantasieën, die niet overeenkomen met het romantische ideaalbeeld van man of vrouw. Het kan ook gaan over extreme fantasieën.

Out of the comfortzone
Ook hier geldt weer hoe zinvol het is om uit te spreken wat je wensen zijn. Ook al zou je partner hier niet aan tegemoet willen komen, het uitspreken al geeft ruimte. Soms wil je als man graag gedomineerd worden door je Lief (bonding). Soms is het wennen aan het idee. Soms blijft het ‘nee’.

Over het libido
Soms heb je als man nu eenmaal niet zoveel seksuele behoeften. Soms heb jij als man minder zin in seks. Aan het libido is weinig te veranderen. Aanwijzingen over het libido kun je vaak al halen uit jouw puberteit. Het hangt van de wensen en verlangens van je vrouw af of dit een probleem gaat worden in jullie seksuele relatie.

Therapie kan helpen
Er is wel iets aan de zin in seks te veranderen wanneer je een problematische relatie met je moeder en/ of met andere vrouwen hebt (gehad), jouw ontluikende seksualiteit onderdrukt werd door het geloof. Of door seksueel misbruik, zoals dit ook libido verlagend kan werken op vrouwen.

Een nuttig weetje
Bij de man daalt het testosterongehalte al tussen de 40 en 80 jaar! Testosteron zorgt voor een hoog libido, waardoor je als man veel zin krijgt in seks. Gelukkig kan je testosteronspiegel eenvoudig opgemeten worden en kan de huisarts je voorzien van patches, testosteron injecties of crèmes.

Andere factoren
Chronische ziekten (kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, chronische infecties en nierziekten zorgen voor ernstige vermoeidheid en beschadigen het welbevinden. Het spreekt voor zich dat dit vaak zijn negatieve uitwerking heeft op het seksuele verlangen van de meeste mannen.