Geen liefdesrelatie
Houd je niet zo van jezelf en kun je je als single niet goed voorstellen dat een ander van jou kan gaan houden, dan heb je pech. En is jouw ongewenste overtuiging dat alleen een liefdespartner jou het gevoel kan geven dat je ertoe doet, dan hang je als het ware. Je maakt je geluk op die manier totaal afhankelijk van de aanwezigheid van een liefdespartner.

Ben ik minder waard?
Dan wordt dat een stevige bottleneck om je als single gelukkig te voelen en met zelfvertrouwen door het leven te gaan. Op den duur kun je je zelfs minder gaan voelen, dan diegene, die wel een liefdesrelatie heeft. Je vergeet geleidelijk aan mooie eigenschappen en persoonlijkheidskenmerken van jezelf als liefdespartner uit het oog.

Wat je denkt bepaalt je gevoel
Dat wat je denkt, daar waar aandacht en energie naartoe gaat, bepaalt hoe je je voelt en hoe je jezelf ervaart. Dus wat wil je denken? Hoe wil je je voelen? Hier zit de sleutel om als single wel een bevredigend leven te kunnen leiden. Aan jou de keuze om je te blijven richten op een ander of de focus op jezelf te richten.

Happy singles bestaan
Is het voor jou een vrijwel onmogelijke zaak om gelukkig te zijn zonder partner, is het zelfs een ongewenste droom, dan ontneem je jezelf op voorhand de kans om het je jezelf naar de zin te leren maken.  Als dat lukt, dan geef je jezelf een prachtig cadeau voor de rest van je leven!

Me myself I
Stel dat je als single (redelijk) tevreden bent met jezelf en met je sociale leven, dan is een partner een mooie aanvulling. Het partnerschap hoeft dan niet langer het doel te zijn. ‘Op jezelf vertrouwen en je gelukkig voelen’ wordt echt niet bepaalt door een relatie. Het heeft alles te maken met het in harmonie zijn met jezelf.

Laag zelfbeeld
Single zijn wordt vervelend wanneer je er een negatieve invulling aan geeft, bijvoorbeeld dat jezelf niet goed genoeg voelt. Je leeft dan vanuit een gemis en beschouwt jezelf als een tekortkoming: ”Zie mij, ik ben alleen!” Dit trekt een grauwsluier over het alleen zijn. Een zonnige kijk op jezelf doet je hart opengaan en brengt je in contact met nieuwe mogelijkheden.

Energie te over
Voelt ‘single zijn’ aan als verloren tijd, terwijl je aan het wachten bent op een nieuwe liefdesrelatie, realiseer je dan dat je jezelf onrecht aandoet. Constant in contact staan met als doel om je partner gelukkig te maken, tegemoet te komen, te waarderen, te verleiden en blij te maken kan uitputtend zijn… Ben je met jezelf, dan kan je je ontspannen en zo nodig opladen!

Aan jou de keuze
Het single zijn komt zo in een ander licht te staan en verliest de associatie met ongewenste overtuigingen als ‘moederziel alleen zijn’, ‘ik sta er alleen voor’, ‘ik moet het altijd alleen doen’, ‘er iets mis is aan mij dat ik niemand heb’ en dat ‘ik het niet in me heb om verliefd op te worden’. Niets is minder waar. Maak de keuze hoe jij met je alleen zijn om wenst te gaan!

Kom jezelf tegemoet
De belangrijkste stap is dat je jezelf centraal stelt. Dat je bereid bent om tijd en energie in jezelf te steken om het naar de zin te krijgen met jezelf. Wat maakt je blij? Wat kun je jezelf geven als je je verdrietig voelt? Wat vervuld jou qua werk, vakantie, hobby? Waar houd je van?

Verrijkend zelfinzicht.
Het voordeel om single te zijn is dat je je eigen emoties beter leert kennen en hanteren. Zou je anders vooral druk bezig zijn met het lezen van emoties van anderen, nu leer je om dichterbij jezelf te blijven. Je ontdekt wat jou blij, bedroefd, bang of boos maakt.

Doen waar je zin in hebt
Alleen zijn is ook best gemakkelijk, omdat je kunt doen waar je zin in hebt. Dat kan variëren van lekker lang in bed liggen met een boek tot verre avontuurlijke reizen maken. Je hebt alle tijd om goed stil te staan bij je doen en laten, je te verdiepen in jezelf, en je leven zo in te richten dat het je gelukkig maakt.

Single en toch samen
Krijg je het voor elkaar om van je eigen gezelschap te genieten, dan zal je merken dat je de relaties met familie, ouders en vrienden meer gaat waarderen. En dat hun liefde en waardering voor jou ook meer binnen kan komen. Dan weet je je geliefd. Dat geeft de nodige rust om niet langer te blijven wachten op die ander om het geluk te kunnen omarmen!

Verhoogde aantrekkingskracht!
Door het naar je zin te hebben als single verhoog je je op natuurlijke wijze jouw eigen aantrekkelijkheid. Straal je uit dat je je blij voelt met jezelf, dan trek je iemand aan die valt voor wie je bent en hoe jij je leven leidt naar tevredenheid!

Happy ending
Krijg je een liefdesrelatie, dan kijk je met tevredenheid terug op de fase van het alleen zijn. Doordat je nu alleen kunt zijn en daar iets moois van kunt maken, voel je je vanbinnen ook sterker en onafhankelijker. Dit komt de nieuwe relatie met je liefdespartner zeker ten goede, maar daarover een andere keer meer.