Het zijn de kleine dingen
Soms is het heerlijk om een relatie te hebben. En soms kan het behoorlijk fout gaan. Dat kan zelfs uitlopen op fysieke afstandelijkheid; geen zin meer in aanraken, knuffelen of vrijen. Uit onderzoek is gebleken dat het vooral gaat om kleine dingetjes en huishoudelijke taken, die het grootste struikelblok zijn binnen de liefdesrelatie. Zo is wetenschappelijk onderzocht dat vrouwen meer zin in vrijen blijven houden in de relatie wanneer hun partner zich consequent inzet in de huishouding. Dus mannen, wat let je om je te houden aan jouw huishoudelijke taken?

Heb je de was nog niet opgehangen?!
In een liefdesrelatie is het nodig om aan onszelf te denken, en om van onszelf uit te gaan. Maar soms kan dit juist averechts werken. Wordt er iets gezegd over onze ingesleten gewoontes, dan wil het nogal eens gebeuren dat we in halsstarrigheid,  koppigheid of weerbarstigheid verzeild raken. We voelen ons gekwetst, beperkt en betutteld. We willen soms niet anders tegen beter weten in. Het hart gaat op slot. We worden onbereikbaar en afgesloten. Gebeurt dit vaker in een relatie, dan ontstaat verwijdering op fysiek en emotioneel vlak. De vriendelijkheid is ver te zoeken. Onze irritante gewoonte blijkt een heilig huisje te zijn. En daar moet dan perse om gestreden worden!

Gedraag je vooral volwassen
Zo raken we verstrikt in steeds meer kleine ruzietjes en irritaties. En dan is het tijd om ons eens volwassen te gaan gedragen! Dus ophouden met blijven hangen in ongewenst gedrag met de hoop dat onze partner ons zal troosten en ons in het gelijk zal stellen. Dat werkt beschadigend door op de relatie. Natuurlijk is het wijs van hart om te kiezen voor een bereidwillige houding. Het je willen inleven in je partner; waarom wordt zij steeds boos als ik vieze sokken op de trap laat liggen? Waarom wordt hij woedend als ik de schaar niet op dezelfde plek terug leg? Of wat denk je van gebruikte washandjes op de rand van de wasbak? Het hinderlijke peuteren aan de neus? Het nagels knippen in bed voor het slapen gaan? Het hardop boeren na een slok bier?

Nemen en geven
Je hebt voor elkaar gekozen om samen met elkaar door het leven te gaan. Het werkt alleen dan als je je ook  in wilt leven in je partner waarom iets echt niet te verdragen is. Waarom je partner ‘pissed off’ blijft reageren bij bepaalde gedragingen of vastgeroeste gewoontes van jouw kant. Als je dit doet, dan zal het een stuk prettiger worden thuis. Het onderlinge vertrouwen zal toenemen. Je partner voelt zich gehoord en gezien. Een aai over je wang, een stevige pakkerd wordt dan ook graag gegeven!

Willen of kunnen
Heb je de ervaring, het gevoel dat je partner zich niet voldoende wil verplaatsen in jouw situatie? Of dit niet kan? Wacht dan een moment af dat je je samen voelt met elkaar en breng dit dan in. Probeer dit in alle rust te doen zonder emotioneel te worden of met verwijten te komen. Wees nieuwsgierig naar de beleving van je partner.  Vastgeroeste  gewoontes zijn niet voor niets ontstaan in iemands leven. Er zit soms een hele doordachte praktische filosofie achter.

Wees nieuwsgierig
Vraag eens wat het moeilijk maakt om het gebruikte washandje in de wasmand te gooien. Wedden dat ze zegt dat dit washandje nog een keer door haar gebruikt wordt later op de dag? Dan wordt het al minder pijnlijk. Dan kan je samen een oplossing, een compromis bedenken; een leuk, klein rekje voor haar washandje. Vraag hoe het voor hem is als hij de schaar niet meteen kan vinden. Als hij veel tijd kwijt is met zoeken, wie weet wil jij jezelf wel trainen om dingen op dezelfde plek terug te leggen.

Liefde, romantiek en seks
Zo laat je je over en weer inspireren door elkaar. Wees dus verstandig en laat bepaalde vastgeroeste gewoontes varen. Kies als het ware eieren voor je geld! Het verhoogt de kwaliteit van je relatie en kweekt goodwill bij je partner. Het gaat natuurlijk ook over zaken als samen naar een feestje gaan en de ander wil eerder weg. Spreek dit van te voren met elkaar goed door. En trek lering uit ruzies, ruzietjes, irritaties en aanvaringen. Zo ontwikkel je invoelingsvermogen voor elkaar. Dat verdiept de liefde, de romantiek, het verlangen om lichamelijk intiem te zijn met elkaar. Zin in elkaar hebben blijft in onze liefdesrelatie een welkome bindingsfactor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *