Vrouwonvriendelijke omstandigheden
Je kent vast wel die aangrijpende verhalen van vroeger. Als hoogzwangere vrouw werkte je tot het laatste moment door op de akker en baarde daar je kindje. Je wikkelde het in een omslagdoek en pakte het werk weer op. Geen medeleven of begrip. Laat staan als je ongesteld was en last van menstruatiepijn had. Dat is nog steeds zo en daarom is menstruatiebeleid hard nodig voor de menstruerende vrouw.

Op de sofa
Ik herinner me dat ik op de middelbare school in het geheim naar mevrouw Hofman van de administratie ging als ik erg veel last had van menstruatiekrampen. Dan mocht ik op de sofa liggen met een dekentje over me heen. Ik lag afgewend richting muur. Ik schaamde me zo dat ik ongesteld was en me niet lekker voelde. Maar wat een zegen dat ik begrepen werd en dat er voor me gezorgd werd!

Vrouwenprobleem
Menstruatiepijnen bestaan uit gevarieerde klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, migraine, somberheid, pijn in de benen, disbalans, chaos in het hoofd, vermoeidheid en het ergste van alles PMS. Onredelijkheid, uitzichtloosheid, suïcidaliteit en angst maken het veel menstruerende vrouwen moeilijk om prettig te functioneren in relaties en vriendschappen, op school en op het werk. Compassie en meelevendheid zijn dan ook gepast. Dit zomaar negeren, veronachtzamen en wegwuiven kan niet langer voortduren. Er is dus een maatschappelijk vrouwenprobleem wat erkend moet worden en waar zorg aan verbonden hoort te worden.

Er is geen menstruatiebeleid
Ruim 80% van de Nederlandse vrouw, heeft last van menstruatiepijn. Maar liefst 1/3 van dat percentage heeft bovenmatig veel last! En toch is er nog steeds geen menstruatiebeleid om deze vrouwen te ontlasten tijdens hun cyclus. Wat te vinden is aan beleid op school, op het werk en in de kroeg zijn de maandverband bakjes in de toiletten om verstopping te voorkomen. En er is het briefje, geschreven door de ouder, met het verzoek de ongestelde tiener vrij te geven van gymnastiek. Soms is er begrip op het werk van de leidinggevende als je je kachel voelt en mag je eerder naar huis om je terug te trekken in bed of op de bank.

Blijf het aankaarten
Voor vrouwen met borstvoeding, die wilden kolven was ook eerst niks geregeld op de werkvloer. Door dit jaar in jaar uit aanhangig te maken is door de meeste werkgevers hier ruimte voor gecreëerd. En zo kan het ook gaan met het steeds weer onder de aandacht brengen van het ongemak van vrouwen, die last hebben van menstruatiepijn. Tot nu toe is het altijd zaak geweest van de vrouw in de samenleving om hier mee te dealen. Dat klopt niet en kan zeker anders. Meer samen. Een vriendelijke en behulpzame benadering voor de menstruerende vrouw.

Menstrueren pure vrouwelijke energie
Er is verschil is tussen zwanger zijn, bevallen en menstrueren. De overeenkomst is dat het zich in ons vrouwenlichaam afspeelt. Onze hormoonhuishouding, afgestemd op eb en vloed en de maanstanden, doet ons verlangen naar rust, naar stilte, een lief woord, zachtheid en de behoefte om op onszelf te zijn. In onze samenleving staan echter de mannelijke normen en waarden centraal: “Doorpakken’, niet zeuren, niet kleinzielig doen.”  Wat veel gebeurt is dat vrouwen zich vermannen en over hun grenzen gaan om maar te voldoen aan de eisen.

Vrouwvriendelijke benadering
Stel je voor dat er een menstruatiebeleid is en dat elk menstruerend schoolgaand meisje, huisvrouw en werkende vrouw, recht zou hebben op minstens 1 dag menstruatieverlof. Wat opluchtend zou dat zijn! Niet langer de angst om ongesteld te worden net op de dag van proefwerk, examen, spreekbeurt, meeting, sollicitatie, sportdag of collegiale bootcamp. Rustig thuis mogen blijven, in mogen halen…Welke ongestelde vrouw zou daar niet van dromen?

Hoe kan de man meer begrip opbrengen?
Het is moeilijk voor een man om zich voor te stellen hoe het voelt om ongesteld te zijn. Dat bemoeilijkt het omschakelen in onze patriarchale samenleving naar een andere houding ten opzichte van meisjes en vrouwen met menstruatieklachten. Dit heeft er ook toe geleid dat er nog steeds geen menstruatiebeleid is in het onderwijs en op het werk. Het komt nu op ‘geloofd worden’ aan.

Jeroen ervaart buikkrampen
Als man heb je geen menstruatiecyclus. In het Hormooncentrum in Eersel is het mogelijk voor mannen om fysiek menstruatiepijn te ervaren. Jeroen heeft zich laten koppelen aan een apparaat wat hem buikkrampen bezorgd. Dat zou voor een ommekeer kunnen zorgen in het onderwijs en op de werkvloer: https://www.youtube.com/watch?v=xLMslB8DKBw.

Hoe support je je dochter?
Thuis kun je je dochter laten weten dat mama last heeft van de menstruatie en dat ze rust nodig heeft. Of de dagen ervoor al last heeft van te weinig energie en moodswings. Laat zien dat jij al volwassen vrouw jezelf menstruatieverlof geeft door rust te nemen, de boel even te laten en lief voor jezelf te zijn. Thuis te blijven. Hiermee geef je het signaal af dat een menstruatiebeleid hard nodig is voor de menstruerende vrouw!

Vijf tips om te leren leven naar je menstruatiecyclus

 1. Je hoeft niet door te blijven werken alsof je nergens last van hebt
  Zorg dat je begrip krijgt voor jezelf als je menstruatieklachten hebt. Dan krijg je ook grip op jezelf en kun je beter voor jezelf zorgen. Luister naar je lijf en handel hier ook naar.
 2. Geef jezelf liefde, rust en aandacht!
  Forceer jezelf als menstruerende vrouw niet langer om als een man door te moeten pakken. Je hebt een vrouwenlijf. Je bent aan het opschonen. Je baarmoeder is zich aan het zuiveren. En dat werkt bij jou ook door op emotioneel vlak. Neem het jezelf niet langer kwalijk wanneer je onredelijk uit de hoek komt. Roep of kerm: “Ik ben ongesteld!”
 3. Vermijd discussies over gevoelige onderwerpen
  Als menstruerende vrouw weet je dat je behoorlijk onredelijk kunt zijn. Moeilijk maat houden is ook vaak een dingetje (je ziet, je hoort en luistert niet naar mij). Waarschuw je Lief en je collega’s om jou uit de weg te gaan als je aangebrand reageert. Of overspoelt raakt door heftige emoties.
 4. Menstruatieverlof
  Heb je een vriend(in), een vaste partner, vertel je Lief wat voor klachten je ervaart tijdens elke cyclus. Kom met je Lief overeen dat hij/ zij een deel van jouw taken overneemt. Een soort van menstruatiecorvee.
 5. Houd je cyclus bij in je agenda, kalender wanneer je gaat menstrueren.
  Zorg dat de vrouwelijke energie vrij kan stromen door rond die tijd ervoor te zorgen geen mannelijk geladen acties in te plannen. Het is namelijk geen goede tijd om jezelf te willen manifesteren. Rust, stilte, dekentje en warmte (kruik op je buik) zijn de beste remedies. Lekker cocoonen.