Internetdating voor de liefde of de seks?
Internetdating is in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld van iets dat alleen losers en nerds doen tot een gewone bezigheid. Hield men het vroeger nog geheim, tegenwoordig schrijft één op de zes mensen zich in bij datingsites. Soms met positieve gevolgen. Ongeveer de helft van de internet daters krijgt een serieuze relatie via zo’n site, een kwart daarvan trouwt uiteindelijk met de gevonden partner. Toch zijn er niet alleen maar succesverhalen. Door de zogenaamde ‘draaideurmannen’ raken sommige vrouwen diep teleurgesteld.

Seks, leugens en liefde
Veel van de teleurstellingen bij het internet daten zijn te wijten aan een verschil in uitgangspunt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn meestal op zoek naar liefde, naar een vaste, serieuze relatie. Mannen zijn daar echter niet zo mee bezig. Ze zoeken eerder een sekspartner. Of het meer moet worden zien ze vanzelf wel. Sommige mannen lijken een datingsite te zien als een speeltuin: een plaats om het spel van flirten volop te beoefenen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die met meerdere mannen tegelijk daten en vooral op zoek zijn naar gezelligheid en seks. En natuurlijk zijn er ook mannen op zoek naar een serieuze relatie. Toch is het genoemde verschil tussen mannen en vrouwen wel degelijk zichtbaar op datingsites.

Eten van twee walletjes
Sommige mannen blijken van twee walletjes te eten. Dat ontdekte ook Rowien (36). Zij voelt zich alleen na haar scheiding. Na lang aarzelen schrijft ze zich in op een datingsite. Al gauw komt ze een profiel tegen van een man die haar erg aanspreekt. Hij heeft een leuk verhaal over zijn dochter op zijn profiel staan, noemt zichzelf zorgzaam en houdt van dezelfde films als zij. Al snel ontstaat er een leuk contact.

Meer ballen in de lucht
Door het leuke e-mailcontact is Rowien al verliefd voordat ze Rick heeft ontmoet. De eerste afspraak is even wat ongemakkelijk, maar Rick  blijkt al snel de ideale man voor haar te zijn. Enthousiast vertelt ze haar zus hoe goed het online daten voor haar heeft uitgepakt. Het trekt haar zus over de streep: samen maken ze ook voor haar een profiel aan. Al snel krijgt Rowien de schrik van haar leven: de foto van Rick staat er tussen. Weliswaar met een andere naam, maar met hetzelfde ontroerende verhaal over zijn dochter en dezelfde favoriete films. Ze confronteert Rick zo snel mogelijk met haar ontdekking. ‘Ik houd mijn opties open’, is zijn laconieke antwoord.

Leugentjes om bestwil
Ook zonder internetdating kunnen mannen en vrouwen elkaar bedriegen. Maar omdat internet daten zo anoniem is, is het daar wel gemakkelijker. Sommige mannen lijken het internet te zien als een soort speeltuin, waar ze ieder toestel wel even kunnen proberen. Gelukkig is niet iedereen zo oneerlijk en onbetrouwbaar. Toch blijken veel mensen te liegen op een datingsite. Omdat je alleen wordt beoordeeld op basis van wat basisgegevens op een profiel en op basis van een foto, hebben vooral draaideurmannen de neiging zichzelf beter voor te doen dan ze zijn.

Internetdating toch een goede oplossing?
Je profiel moet immers aanspreken? Uit onderzoeken blijkt dat profielen vaak lang niet kloppen. Zo zijn mensen gemiddeld 5 cm kleiner dan ze aangeven op hun profiel en 20% armer. Bovendien is 80% van de mensen die beweren dat ze biseksueel zijn, helemaal niet biseksueel, maar denken ze dat het goed over komt als je voor alles open staat. Ook blijkt dat de mensen die er op de foto knap uitzien, over het algemeen een oude foto hebben gebruikt, omdat hun knappe jaren eigenlijk al voorbij zijn.

Verdien het label ‘betrouwbaar’
Die leugentjes zijn natuurlijk minder erg dan de leugens van mannen en vrouwen als Rick. Veel mensen vinden dat dan ook geen probleem: zulke leugens gebruikt iedereen, het lijkt er gewoon bij te horen. Online daten lijkt dus, ondanks die leugens, toch een goede oplossing. Bijvoorbeeld als je niet weet hoe je iemand van het andere geslacht aan moet spreken, onzeker bent en niet weet hoe je moet flirten. Online gaat het bij de selectie van een partner niet om hoe je doet, maar om hoe je jezelf profileert op een profiel. Desnoods met de nodige leugentjes!

Eerst meer zelfvertrouwen, dan flirten
Bij online daten komt er een moment dat je de eerste afspraak gaat maken met een man, die je alleen van een foto kent.  En ook al heb je het nodige contact via internet gehad, dan nog zijn die eerste momenten vaak spannend, zenuwslopend en lastig. En dan nog kan de ander afknappen op jouw onzekerheid en onhandigheid. Besteed daarom de nodige aandacht aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Volg desnoods voordat je actief gaat daten een paar gesprekken bij een therapeut. Of volg een assertiviteitscursus, zodat je mannen aan durft te spreken en jezelf durft te zijn. Dan vergroot je je kansen, zowel online als in real life.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *