De balk in je eigen oog
Een (liefdes)relatie biedt veel mogelijkheden om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Geef je elkaar de ruimte, ben je in staat om je eigen wensen en behoeften te relativeren, dan geef je jezelf èn je partner de kans om volledig tot  bloei te komen. Maar dat kan alleen als je bereid bent bij jezelf naar binnen te kijken en je eigen schaduwkanten onder ogen te zien.

Wat is Boeddha-bewustzijn?
Als je leert je ‘ego-bewustzijn’ uit te schakelen en je ‘Boeddha-bewustzijn’ de ruimte te geven, dan leer je om je geliefde zo min mogelijk emotioneel pijn te doen. Dan word je vaardig om de ander niet langer te kwetsen in nodeloze conflicten en zuurpruimerij. Dan leer je echt lief te hebben. Jezelf én je partner. We hebben gauw de neiging om alles om onszelf te laten draaien. We geven ons ego-bewustzijn vaak het laatste woord, ook in een relatie. We vragen ons dan af of deze relatie ons gelukkig kan maken: ” Hoe kom ik zoveel mogelijk tot zelfontwikkeling? Hoe zorg ik ervoor dat ik in mijn relatie goed aan mijn trekken kom?”

Hoe kan ik nog meer van je houden?
Vooral in onze eerste liefdesrelatie(s) zijn we daarnaar op zoek; iemand die je gelukkig maakt, je compleet doet voelen, veiligheid geeft, onvoorwaardelijk achter je staat, je laat zien wie je bent en dat je zelfs mag zijn zoals je bent. Maar ook in rijpere relaties blijft dat vaak onze drijfveer. We zoeken dan steeds naar de balans in onze relatie; geven en nemen is prima als het maar wel in evenwicht is. Je kunt jezelf echter ook een heel andere vraag stellen: “Hoe heb ik volwaardig lief? Wat maakt dat jij je prettig blijft voelen bij mij?” Dan ga je heel anders naar je relatie kijken. En naar jezelf.

Schaduwkanten
Een veelvuldig probleem in liefdesrelaties is dat we in de loop van de tijd meer oog krijgen voor fouten en gebreken van de ander, dan voor zijn of haar positieve kanten. En dat terwijl we onze eigen schaduwkanten het liefst negeren. We mopperen liever op onze wederhelft: “Jij bent altijd zo chagrijnig. Jij maakt altijd van die zure opmerkingen. Jij ruimt nooit goed op. Jij bent te kritisch, te saai, te zeurderig, te veeleisend en te veroordelend.” Terwijl we onszelf waarschijnlijk daar ook schuldig aan maken, maar daar hebben we het liever niet over. Juist als je je schaduwkanten niet wilt zien, gaan ze je meer beheersen en controleren.

Erken je eigen fouten!
En dan kan het algauw van kwaad tot erger gaan. Je partner zegt iets; jij reageert afwerend, je partner zegt daarop iets kwetsend, jij wilt nog harder kwetsen. Voordat je het weet is er ruzie, gevit, gesnauw. En dan die beladen stiltes! Dat is een automatisme, onszelf beschermen door als in een reflex terug te slaan. We  geven meestal liever niet eens toe dat we dat automatisme bezitten. Maar als je je daarvan bewust bent, als je die automatische reacties van jezelf en de ander herkent, kun je daar verandering in brengen door hier bewust mee aan het werk te gaan. Sta daarom open voor je eigen fouten, erken ze! Dat is met Boeddha-bewustzijn in de relatie staan!

Doorbreek je patronen
Met alleen je eigen fouten erkennen los je geen problemen op. De volgende stap is daarom het doorbreken van je patroonmatige gedrag. Je eigen automatische piloot uitschakelen. Bijvoorbeeld door in een conflict niet direct te reageren, maar jezelf te dwingen om  tot tien te tellen. Of jezelf te dwingen eerst een rondje buiten te lopen, een sprintje te trekken voordat je reageert. Je zult merken dat je je dan bewust wordt van je niet al te leuke en handige reactie. Je zult na gaan denken wat voor gevolgen die reactie kan hebben op de relatie met je partner. En waarvoor? wat levert het op? En je daarom maar besluit deze woorden in te slikken, te zwijgen en tactisch uit de hoek te komen. Zo kun je uit een vicieuze negatieve cirkel komen en weer meer positieve momenten met je partner beleven, zonder dat de zaak steeds escaleert.

De balk in je eigen oog
Als je zover bent dat je je eigen automatische piloot negeert, dat je niet meer elke situatie laat escaleren, kan het zijn dat je relatie nog niet direct is hersteld. Misschien heb je wel zoveel woede zitten om wat je partner heeft gedaan of gezegd, dat je dit niet zomaar achter je kunt laten. Besef dan dat wrokken en mokken niemand goed doet. Je partner niet, maar jezelf ook niet. Natuurlijk hoef je die schaduwkant van je partner niet te negeren, maar wees jezelf ook zeker bewust van jouw eigen schaduwkanten. Kijk bij jezelf naar binnen, zie ook jouw fouten, jouw vervelende gedrag. Als je dat gedaan hebt, als je naar jezelf én naar je partner gaat kijken vanuit je Boeddha-bewustzijn, dan zie je in het licht en de liefde van jezelf ook de liefde van de ander voor jou.

Meer liefde en vriendelijkheid
Dan zie jij in je partner een mens, die net als jij last heeft van ego-bewustzijn en pijn, maar die ook net als jij een zee van liefde in zich heeft. Dan leer je om het beste voor de ander te doen, zonder elkaar vaak af te snauwen of onvriendelijk te woord te staan. Dan leer je elkaar, en ook anderen om je heen te nemen zoals ze zijn met hun schaduwkanten. Juist door vriendelijk en liefdevol naar je partner te gaan kijken, leer je anders te kijken naar je hele omgeving, de totale samenleving. Met minder wrok en met meer, veel meer liefde. Dan kun je echt tot bloei komen en jezelf spiritueel verder ontwikkelen. Dat de mensheid daar blij mee is spreekt voor zich:).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *