Na de scheiding wacht de eenzaamheid
De stap nemen om uit elkaar te gaan is pijnlijk. Regelgedoe. Intense emotionele tijd. Familie en vrienden leven mee. Niet altijd even prettig. Onder hoogspanning staan.

Vorm geven aan je nieuwe bestaan
Dan is het zo ver. Na de scheiding heb je het huis met kunst en vliegwerk (her)ingericht. Je woont nu op jezelf. De kinderen zijn er om de week. Of minder. Dat is best wennen. De eenzaamheid valt soms als een donkerte schaduw over je heen.

Kinderen doorbreken eenzaamheid
Soms is het meer dan tien  jaar geleden dat je alleen hebt gewoond. Die grote overgang neem je niet zomaar even: “Ik moest wennen aan het geluid van mijn eigen ademhaling in de slaapkamer.” Als de kids bij je komen, dan is er warmte, geborgenheid en leven om je heen! Geen kinderen? Dan ben je voor de volle 100 % op jezelf aangewezen en moet je gezelschap zien te regelen.

Het hoort bij scheiden
Eenzaamheid weegt zwaar. Het kan somberheid, angst, depressie en verslavingsgedrag in de hand werken. Logisch dat je er het liefst voor weg zou willen rennen! Scheiden doet rouwen. Daar staat tenminste twee jaar voor. Kijk jezelf er dan ook niet op aan als het na een half jaar nog niet gelukt is om vaste bodem onder je voeten te hebben. Je bent echt geen loser!

Soms gaat het niet over rozen
Tegen wil en dank krijg je contact met de moeilijke kant van je gevoelens en emoties. Vooral de avonden kunnen zwaar zijn. Of het wakker worden. Toelaten of wegdrukken? Afleiding zoeken? Of de eenzaamheid onder ogen zien? Door jezelf toe te staan het moeilijk te mogen hebben en dit te mogen doorleven, help je jezelf vooruit. Deze realiteit aanvaarden, stappen zetten met vallen en opstaan, hoort erbij. Maar ook het bijzondere besef dat een nieuw leven, nieuwe kansen biedt.

Maak een leuke-dingen-lijst
In plaats van je te concentreren op een nieuwe partner kan je ook besluiten om het goed met jezelf te krijgen. Dat geeft zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Je kunt uitproberen wat jou blij maakt, waardoor je het naar de zin krijgt met jezelf. Soms helpt het om je je te herinneren waar jij gelukkig van werd in je single jaren. Ga er eens goed voor zitten, maak een leuke-dingen-lijst en ga het doen!

Kies voor kwaliteit
Realiseer je dat het wijs is om die mensen toe te laten waar je het echt mee naar de zin hebt. Geen Jan-en-alleman over de vloer om de eenzaamheid weg te drukken. Ga voor kwalitatieve vriendschappen! Ga voor een mooie verliefdheid! Er komen immers betere tijden. Blijf investeren in het contact met jezelf door fijne momenten met jezelf te creëren.

Word je beste vriend(in)
Maanden later, op een onverwacht moment, wordt het helder dat de eenzaamheid zich behoorlijk teruggetrokken heeft en zich amper heftig meer roert. Dan komt blijheid en grenzeloze opluchting van binnen: “Dit heb ik achter de rug. Nu ik mijn draai heb gevonden en mijn hart weer open is, ben ik klaar voor de volgende stap.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *