Vreemdgaan kan overbodig worden

Door de eeuwen heen zijn mythen ontstaan over de man als notoire vreemdganger, waardoor vrouwen denken maar weinig grip op het vreemdgaan van de man te kunnen hebben. En dat is niet zo. Vreemdgaan is niet iets wat ons zomaar overkomt.

Waarom deze mythen ontluisteren?

Vreemdgaan kan in veel gevallen voorkomen worden, maar dan moet je wel weten waarom mannen vreemdgaan! Klopt het dat mannen vooral vreemd gaan om de seks? Een veilige gedachte wellicht voor de bedrogen vrouw, maar niets is minder waar!

Mythe 1: Het is de aard van de man

Onze voorouders waren niet bepaald monogaam. Mannen probeerden met veel vrouwen te paren om van hun nageslacht verzekerd te zijn. Ondertussen zijn we eeuwen verder en is het maar de vraag of dit nog steeds de aard van de huidige man is.

Mythe 2: Mannen gaan vreemd omdat ze seksueel ontevreden zijn

Uit onderzoek van de psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen bleek dat maar 8 % vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Voor 48 % wordt vreemd gegaan wanneer mannen een tekort aan bevestiging en affectie ervaren. Veel mannen uiten hun liefde door werk te verzetten, iets te doen in en om het huis of iets te maken of te kopen voor hun vrouw. Hij wil hier dan ook graag op gewaardeerd worden. Dan voelt hij zich gezien in zijn liefde voor haar.

Krijgt hij maar heel weinig waardering van zijn vrouw, dan kan hij zich alleen en ontevreden over gaan voelen. Hij vindt het ‘onmannelijk’ om hier iets van te zeggen en gaat dan maar op zoek naar waardering bij een andere vrouw, die wel oog heeft voor zijn inzet en dit affectief uit door lichamelijk met hem te zijn.

Mythe 3: Mannen gaan vreemd omdat ze een aantrekkelijker vrouw willen

Vrijwel altijd gaan mannen vreemd om een emotionele leegte te vullen. Wanneer mannen te weinig verbinding, liefde en spanning ervaren met hun vrouw, dan wordt de seks ook minder. Fijn vrijen met elkaar heeft alles te maken met je fysiek, emotioneel en mentaal thuis voelen bij elkaar. Is dit onvoldoende aanwezig, dan wordt er als vanzelf steeds minder gevreeën. Mannen gaan dus primair niet vreemd om de seks. Zich geraakt voelen in hun hart speelt ook mee.

Mythe 4: Mannen vinden het oké om vreemd te gaan

Meer dan de helft van de mannen, die meededen aan het onderzoek, had nooit gedacht vreemd te zullen gaan. En bijna 100 % had achteraf de wens dit nooit gedaan te hebben. Dit zal een man niet zomaar laten zien of toegeven, want dat is voor hem ook weer ‘onmannelijk’ gedrag.

Voor vrouwen zal het wennen zijn dat het niet meer volstaat boze gedachten en uitlatingen te hebben dat het een ongevoelige rotzak is, die gaat voor de seks. Voelen voor de andere vrouw telt ook mee. Maar liefst 66 % van de mannen voelden zich schuldig dat ze vreemd waren gegaan en zaten er over in wat ze nu moesten doen; opbiechten of voorgoed wegstoppen?

Feiten van het onderzoek van Gary Neuman

77 % van de mannen, die vreemd gaan heeft een goede vriend die vreemd gaat.
40 % gaat vreemd met een vrouwelijke collega van zijn werk.
63% gaat al vreemd op de eerste dag dat hij zijn nieuwe partner ontmoet.
73% kent zijn nieuwe minnares langer dan een maand voordat hij vreemd gaat.

Hoe voorkom je samen het vreemdgaan?

Heb oog voor wat jij en je partner nodig hebben om zich goed te voelen in de relatie. Dat kan zijn door open te staan voor elkaar… uitnodigend te zijn naar elkaar toe… respectvol met elkaar om te gaan… energie in elkaar te blijven steken… nieuwe uitdagingen samen aan te gaan.. een gezamenlijke droom proberen te verwezenlijken… liefdevol en vriendelijk voor elkaar te zijn… seksueel flexibel en open voor elkaar te zijn…samen te werken met elkaar…Voel je je bemind, geliefd en belangrijk voor elkaar? Dan is vreemdgaan geen optie meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *