Durf je lief te checken
De kortste klap is om zo snel mogelijk na te gaan of je lief inderdaad buitenshuis gecharmeerd is geraakt. Je wilt natuurlijk weten hoe oppervlakkig of diep zijn of haar misstap is met die ander. In het ergste geval staat je partner in vuur en vlam en betreft het helaas niet jou. Het kan zijn dat je lief niet durft te beledigen, boos te maken of af te schrikken. Dan houd je je mond, maar zo kom je wel erg onder druk te staan. Piekeren, achterdochtig zijn en twijfelen aan je wederhelft doet een mens geen goed. En erger nog dat je daar niet open over durft te zijn.

Op zoek naar signalen
Wellicht lucht het je op als je weet op welke signalen je kunt letten om erachter te komen of je partner de bloemetjes buiten zet. Vele wetenschappelijk onderzoeken hebben zich bezig gehouden met het item ‘vreemdgaan’ en aan welke signalen en gedragsveranderingen je dit kunt zien.

Alarmfase 1
Als je partner geen interesse meer toont in jou, vaak in jouw aanwezigheid afwezig is, in gedachten verzonken is, op het dromerige af, zomaar naar buiten staart, je amper meer iets vertelt over zijn/haar dag, en ook niet meer aan jou vraagt hoe jij het hebt gehad, de laatste tijd geregeld overwerk moet doen voor één of ander project, nooit zo’n zin had om op het werk na te borrelen of naar bedrijfsuitjes te gaan, maar nu niets wil missen en een nieuw e-mailadres blijkt te hebben. Wees dan op je hoede. Ga er met je partner eens goed voor zitten hoe dat toch komt. En wat nodig is dat het weer leuker wordt samen. Je weet immers niet of lief vreemdgaat.

Alarmfase 2
Als het je opvalt dat je partner alle vensters sluit op de PC als je binnenkomt, vaak buiten staat met de phone tegen het oor en moeilijk doet tegen jou met wie hij/zij belt, eerder naar bed gaat dan normaal gesproken en jij lief onder het dekbed aantreft met de phone. Of dat je partner veel later naar bed gaat onder het mom van ‘ik heb nog wat werk te doen’, en als je dan zachtjes naar beneden komt voor een spontane knuffel, en je ziet dat lief druk aan het chatten is, dan moet er toch een lampje bij jou gaan branden.

Alarmfase 3
Wees zeker alert wanneer je lief actief blijkt te zijn op een paar datingssites, naar een vreemd parfumluchtje of aftershave ruikt, jou nooit meer belt overdag voor een zo-maar-gezellig-praatje-tussendoor, zich in bed er met een Jantje van Leiden afmaakt,  niet meer blij is als je eerder thuiskomt dan verwacht en zich dan direct terugtrekt om iemand te bellen en jou op het dwingerige af aanmoedigt om op vakantie te gaan met een vriend(in). Of na sport/yogales opeens veelvuldig te laat thuiskomt, omdat het na de les zo gezellig is geworden, en bij een toevallige ontmoeting met een kennis blijkt dat lief daar (al een tijd) niet is geweest.

Alarmfase 4
Gaan we nog even door met plotselinge weekenden weg voor het werk waar je partner nooit zo’n fan was was vanwege het gezin, onbereikbaar voor jou is als je lief wilt bellen, de phone van je partner op vreemde tijden uitgeschakeld staat, hij/zij zonder jou regelmatig uit begint te gaan. Of lid wordt van de Golfclub, dit typisch niet iets voor jou vindt, hij/zij weer optrekt met een oude vriend(inn) en opeens blijkt dat lief een chipknip gebruikt. Dan wordt het de hoogste tijd om de stoute schoenen aan te trekken en je lief rechtstreeks te confronteren met: “Ga je soms vreemd? Zie je iemand anders?”

Alarmfase 5
Helemaal groot alarm wanneer lief suggereert dat vreemdgaan niet langer een reden is om uit elkaar te gaan. Dat het logisch dat iedereen kan bezwijken voor de mooie ogen van een ander met dat onbekende sexy lijf wat erom vraagt om ontdekt te worden. Dat dit best een paar keer kan gebeuren in een huwelijk of relatie. Het kan nog platter gebracht worden: “Partnerruil lijkt me leuk. Wil je meedoen?” Schrijnend wordt het als lief twijfels uit over de gezamenlijke toekomst, niet meer warm loopt voor dat schattige boerderijtje, aangeeft niet langer meer gelukkig met je te zijn, een soa blijkt te hebben, en je niet meer in vertrouwen neemt over persoonlijke zaken. Open dan wagenwijd je ogen, duw je twijfels niet langer weg en kijk dapper en vastberaden in de ogen van je lief en vraag: “Heb je een ander misschien?’

Zoek het goed uit
Wees echt behoorlijk zeker van je zaak voordat je je lief gaat beschuldigen van vreemdgaan. Zomaar vragen helpt niet om een eerlijk antwoord te krijgen. Je moet er echt goed voor gaan zitten. En soms zijn er andere oorzaken voor zijn/haar veranderend gedrag. Je lief kan een(psychische) ziekte onder de leden hebben, overspannen zijn, tegen een burn-out aanzitten, middenin de overgang zitten of in een midlifecrisis belandt zijn en last hebben van is-that-al-there-is-blues. Of verliefd zijn geworden en alle moeite doet om zich hieruit te ontworstelen om te kunnen blijven bij jou (en de kinderen). In het gunstigste geval is je lief bezig met het organiseren van een groots feest ter eren van jouw 50ste jaar / jullie zoveelste samenzijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *