Aanwijzingen en signalen
Door de eeuwen heen is vreemdgaan, zowel emotioneel als seksueel, binnen het huwelijk of de relatie altijd al een hot item geweest. Vreemdgaan wordt ons wel heel gemakkelijk gemaakt door internet en sociale media. Je hebt vast wel eens de tv reclame van datingsite ‘Second love’ gezien waar je uitgenodigd wordt om vreemd te gaan, omdat je juist een vaste partner hebt! En menig getrouwd man of vrouw laat zich verleiden door TinderDatingSite tot het leggen van contacten met ‘de leukste vrouwen en mannen van je regio’!
Is er iets aan de hand?
Er is altijd een aanleiding dat je je begint af te vragen of je lief al dan niet buiten de deur aan het vrijen is geslagen. Voor veel mensen is het zo bedreigend dat ze uit zelfbescherming de ogen sluiten en uit alle macht hopen dat hun intuïtie niet klopt.
Bang gewipt te worden
Weer anderen vragen er rechtsstreek naar, krijgen geen eerlijk antwoord en blijven twijfelen aan hun partner. De ontrouwe partner is dan zelf erg bang om gewipt te worden. Of kan er maar niet over uitkomen voor wie te kiezen om tot een zinnige oplossing te komen.
De wereld staat op z’n kop
Verlatingsangst kan dan de kop opsteken. En bindingsangst als je al eerder een ontrouwe partner hebt gehad. Daar komt bij dat het niet altijd gemakkelijk is om bij je geliefde, je vaste partner weg te gaan, omdat hij of zij een seksuele romance heeft buiten de deur. Het is pijnlijk om een streep te moeten zetten onder de relatie, omdat jij erachter bent gekomen dat hij of zij lief, leed en zielenroerselen niet meer met jou deelt, maar iemand anders gevonden heeft waar het enorm mee klikt.
Wat te doen bij vreemdgaan?
Het is echter ook pijnlijk om te blijven. Dan wordt het een proberen om elkaar weer terug te vinden wanneer er nog voldoende van elkaar gehouden wordt. Dan moeten er keuzes gemaakt worden, zoals stoppen met die heerlijke ander. En of het een goed idee om samen in relatietherapie te gaan? Of lukt het ons zelf om de liefdesdraad weer op te pakken?
Uit jaloezie niet tot actie overgaan
Wees echt behoorlijk zeker van je zaak voordat je je lief gaat beschuldigen van ontrouw. Soms zijn er andere oorzaken voor zijn of haar veranderd gedrag, zoals een ziekte onder de leden hebben, vermoeidheid richting burn-out, overspannenheid, stress of midlife crisis. En misschien ben je zelf wel te gauw jaloers aangelegd! In het gunstigste geval is je lief een grote verrassing aan het voorbereiden om jullie zoveelste jaar samen groots te vieren. Bovenal laat je intuïtie spreken en kijk of die speciale lach voor jou, die speciale twinkeling in zijn of haar ogen nog te zien is.
Durf te checken
De kortste klap is om zo snel mogelijk te checken bij het vermoeden van ontrouw of je lief inderdaad buiten de deur gecharmeerd is geraakt. Of in het ergste geval in vuur en vlam is komen te staan voor iemand anders. Durf je dat niet uit angst je lief te beledigen, boos te maken, slapende honden wakker te maken, dan is het handig om te weten op welke signalen en aanwijzingen je een tijd kunt gaan letten.
Open huwelijk en vrije relatie
Anders wordt het als je samen hebt gekozen voor een open huwelijk, een vrije relatie. Zorg in dat geval ervoor dat er duidelijke afspraken zijn over wat wel en wat niet oké is. Sommige (echt)paren kiezen ervoor elkaar niets te vertellen als ze verliefd zijn geworden op een ander of een one-night-stand hebben gehad. Daar geldt de gouden regel dit pas wel te vertellen als de relatie in gevaar dreigt te komen. Je zult niet de eerste zijn die in geval van plotseling overlijden of levensbedreigende ziekte verrast wordt met een telefoontje van een (on)bekend persoon, die zich meldt als geliefde van je partner.