Verschillende fases van rouw
Het verlies van een geliefde kan heel heftig zijn. Of het nu gekomen is door een verbroken prille relatie, door een scheiding of door overlijden, in alle gevallen gooit het in eerste instantie je hele leven overhoop. Veel mensen krijgen in zo’n geval te maken met symptomen die veel lijken op posttraumatische stress. Daar moet je doorheen. Het hoort er allemaal bij. De kunst is om na verloop van tijd je leven weer op te pakken en niet vast te lopen in je verdriet.

Fase 1: ontkenning
De eerste fase is meestal ongeloof. Zeker als een relatie heel plotseling lijkt te ontploffen, of als een partner heel plotseling komt te overlijden, blijkt dat mensen vaak als een struisvogel hun kop in het zand steken. Dat is biologisch goed verklaarbaar: het lichaam ontkent de heftige realiteit om zichzelf te beschermen. De realiteit dringt maar langzaam door, zodat je er langzamerhand mee om leert gaan. Het is heel belangrijk dat na verloop van tijd wel aandacht en acceptatie voor het verdriet komt. Als je alles blijft ontkennen en door probeert te gaan alsof er niets aan de hand is, dan kun je na verloop van tijd hier problemen door krijgen. De eerste dagen is ontkennen dus een goede strategie! De erkenning en acceptatie van het feit dat je een verlies leidt moet echter uiteindelijk wel komen.

Fase 2: verwerking
Als de realiteit uiteindelijk echt tot je doordringt, kan dat psychisch een enorme klap geven. Een klap die zich ook uit in lichamelijke klachten: slaapproblemen, vermoeidheid, weinig eten, depressie en hoge bloeddruk zijn bijvoorbeeld symptomen die niet alleen horen bij posttraumatische stress, maar ook bij een rouwproces en liefdesverdriet. Die periode moet je door. Dat hoort bij het verwerken van de rouw. Het is belangrijk om in deze periode soms toe te geven aan het verdrieten de pijn, die het meebrengt, hardop te benoemen. Je hoeft je niet altijd groot te houden. Aan de andere kant moet deze periode ook langzamerhand leiden tot een volgende fase. Je moet het verlies langzamerhand gaan aanvaarden en een plekje geven.

Fase 3: berusting
En zo zal fase 2 steeds meer geleidelijk overgaan in fase 3: Berusting. Dat gebeurt natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Boosheid, verdriet en onbegrip kun je niet zomaar uit je leven bannen. Je moet je leven stap voor stap opnieuw zien in te richten nu het wegvallen van een partner je leven ongevraagd heeft veranderd. Je moet uiteindelijk doorgaan met je leven! Daarbij kan het goed helpen om afleiding te zoeken. Niet altijd, het is goed om af en toe wel ruimte te geven aan je verdriet, maar je moet ook weer je leven op gaan pakken.

Hulp bij rouwverwerking?
Rouwverwerking is een heftige periode. Toch is het niet altijd direct nodig om hulp te zoeken. Belangrijk is dat er ruimte is voor verdriet, maar ook voor herstel. Als iemand alleen maar doorrent zonder af en toe stil te staan bij het verlies, als een persoon bijvoorbeeld heel lang in fase 1 blijft hangen, of juist niet uit fase 2 weet te komen, dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Dat kan hulp zijn van familie of vrienden en soms is professionele hulp nodig. Maar vergeet niet dat, naast professionele hulpverlening, steun, aandacht, genegenheid en een arm om je heen van familie en vrienden belangrijk blijft!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *