Grondbeginselen van de liefdesrelatie
Een liefdesrelatie moet gebaseerd zijn op eerlijkheid en wederzijds vertrouwen. Dat vindt bijna iedereen. Moet je dan altijd alles aan elkaar vertellen? In hoeverre heb je nog recht op je eigen gedachten? Moet je altijd voor je mening uitkomen? Wat is open en eerlijk zijn op een goede manier? Het is moeilijk om op deze vragen een eenduidig, algemeen antwoord te geven. Meestal ligt er onder deze vraag een dieper probleem, zit er iets anders in een relatie niet goed.
Eerlijkheid
Daarom is het belangrijk om bij het beantwoorden van deze vraag steeds stil te staan bij de belangrijke grondbeginselen van iedere liefdesrelatie. Belangrijk is natuurlijk dat je altijd eerlijk bent tegenover elkaar. Een liefdesrelatie moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Als jij de ander leugens vertelt, kan dat het vertrouwen in de relatie schaden. Als je recht op de man af iets wordt gevraagd, moet je dus niet in leugens vluchten. Je partner heeft recht op een eerlijk antwoord, ook als dat tijdelijk problemen tussen jullie op kan leveren. Eerlijk duurt het langst, ook in een relatie.
Niet kwetsen
Eerlijk zijn kan ook pijnlijk zijn. Als je partner je vraagt of je zijn of haar kleren mooi vindt, kan een eerlijk antwoord kwetsend zijn: ‘Nee, je lijkt er net een dikke paashaas in’. In zo’n geval geven veel mensen een tactisch antwoord: ‘jou staat alles’ of ‘jij bent en blijft de mooiste’. Je kunt je afvragen of dat ook het beste antwoord is. Het is wel lief bedoeld, maar kan ertoe leiden dat de ander in kleren rondloopt met iets wat hem of haar echt niet staat. Er zijn ook andere manieren om te zeggen dat je iets niet mooi vindt zonder de ander te kwetsen; zoek bijvoorbeeld naar een beter alternatief, of geef een tactisch antwoord als: ‘ik denk dat er overhemden zijn die je beter staan,’ of ‘je figuur komt hier niet mooi in uit.’ Zo ben je eerlijk, maar niet kwetsend.
Vertrouwen
Ruzies rondom openheid in liefdesrelaties kunnen er ook toe leiden dat je je partner wilt gaan controleren. Als je recht op de man af hebt gevraagd of je partner vreemdgaat en die zegt dat dat niet zo is, kun je daaraan gaan twijfelen. Als je dan haar of zijn telefoon gaat controleren of met een smoes naar kantoor gaat bellen om te vragen of je partner daar wel echt is, heb je blijkbaar last van een gebrek aan vertrouwen in je partner. Dan is er al iets kapot, je vertrouwen is ergens door geschaad. Wees juist in zo’n geval ook eerlijk. Werk aan het herstel van dat vertrouwen, stel jezelf open en kwetsbaar op en vertel dat je die neiging hebt.
Vrijheid
Een open en eerlijke liefdesrelatie hebben betekent niet dat je niets meer voor jezelf mag hebben. Sommige mensen hebben het gevoel dat je alles moet delen: alle gedachten, alles wat je doet, alles wat je vindt en alles wat je leest. Als je dat van elkaar verlangt, kun je jezelf in de liefdesrelatie verliezen. De één kan de ander – vaak onbewust – constant proberen te overtuigen van zijn eigen zienswijze, zonder écht naar de ander te luisteren. Vergeet dan niet dat je nog altijd wel twee individuen bent. Je deelt wel een relatie, maar bent tegelijkertijd ook wie je bent: jezelf. En daarmee behoud je het recht op je eigen gedachten en je eigen hobby’s.
Compromis
De mate, waarin je open en eerlijk moet zijn en vrijheid hebt, is niet zwart-wit vast te stellen of te formuleren. De meningen kunnen daar nogal over verschillen. In een liefdesrelatie is het vaak zo dat de één vindt dat je meer moet delen dan de ander. De één wil steeds open over gevoelens praten, terwijl de ander daar geen behoefte aan heeft. Dat kan vertrouwen in elkaar schaden en leiden tot relatieproblemen. Het is belangrijk dat je die verschillen bij elkaar herkent en erkent. Het heeft geen zin om de verschillen te negeren – ze zijn er immers – en het heeft zeker geen zin er ruzie over te maken. De beste oplossing om open en eerlijk te zijn op een goede manier is om in een open gesprek een compromis te zoeken: welke dingen moet je echt met elkaar delen en welke mag je voor jezelf houden? Vaak is zo’n compromis, als de verwachtingen van beide kanten zijn uitgesproken, een prima oplossing en geeft het openingen om het wederzijdse vertrouwen weer op te bouwen.