Ik ga toch niet vreemd!
Je hebt een vaste partner. Je hoopt dat je lang en gelukkig bij elkaar blijft. Soms ben je bang dat er vreemd gegaan zal worden. Wie weet is dit je al eens overkomen! Of was jij degene die niet trouw kon blijven? Het kan dan, gek genoeg, geruststellend zijn om in een vroeg stadium van de relatie van elkaar te weten wie het meest ‘vatbaar’ is om vreemd te gaan. Wellicht heeft je partner een stabiele relatie met zijn/haar ouders? Dan is de kans klein voor je lief om vreemd te gaan!
Wie gaat vreemd?
Of anders gezegd; wie het sterkst de neiging heeft om een scheve schaats te rijden. Wat de aanleiding kan zijn om vreemd te gaan. Wat het zo de moeite waard maakt om je liefdesrelatie te riskeren? Je partner te bedonderen. Welke gekwetstheid kan hier achter zitten?
De angstige gaat vreemd
Uit onderzoek van Florida State University bij 200 stellen blijkt dat partners, die zich aanhankelijk gedragen naar hun geliefde toe, de grootste kans hebben om vreemd te gaan. Partners, die bang zijn om in de steek gelaten te worden, proberen hun angst te temperen door alvast zelf maar met een ander van den bil te gaan. Zo houden zij preventief de eer aan zichzelf!
Wat zijn de triggers?
Als je bijvoorbeeld nog in de honeymoonfase zit, dan kun je je amper voorstellen om ooit vreemd te gaan, want je partner is het helemaal. Je voelt je gezien, gehoord, geborgen en tevreden! Je hebt het grootste vertrouwen in de liefdestrouw van jouw lief. Drie jaar later vindt je, op zoek naar kleingeld voor de stadsbus, een lullig briefje in de portemonnee van je partner. Niet te geloven dat er een ander is waar je lief al een tijdje heerlijk clandestien de lakens mee deelt!
Zelf de eerste klap geven
Zo schijnt het ook het geval te zijn met geliefden/partners, die veel last hebben van verlatingsangst. Dat kan zo’n bedreigend gevoel geven dat ze eieren voor hun geld kiezen en dan maar alvast zelf beginnen met een affaire. Een wrang feit dat te aanhankelijke mensen op hun beurt ook weer gemakkelijk bedrogen worden.
Radicaal eerlijk zijn
Stel dat je met elkaar uitwisselt wat de trigger kan zijn om vreemd te gaan. Je partner vertelt dat hij zich onbelangrijk kan voelen als je het met je werk heel druk hebt en dan in de verleiding komt om met andere vrouwen te gaan flirten. Dan kun je met elkaar afspreken dat hij op tijd aan de bel trekt door te zeggen dat hij je mist. Zorg dragen voor voldoende qualitytime is dan een goeie om zijn behoefte aan flirten te doen afnemen. Zo leg je in overleg als het ware een veiligheidsdrempel aan in jullie relatie! En zo zullen er wellicht nog wat triggers zijn. Radicaal eerlijk zijn tegen elkaar is een belangrijke sleutel!
Hoe ben jij gehecht?
Sta je er open voor, ga dan eens na wat jou gevoelig maakt om vreemd te gaan! En deel dit met je lief! Wissel ook eens uit over je kinderjaren in je gezin van herkomst; hoe was de band met je ouders, werd je als kind vaak afgewezen, genegeerd, uitgelachen door je ouder(s)? Dan kun je wel eens gevoelig zijn om uit gekwetstheid met een ander te gaan zoenen. Om te laten zien dat je er wel toe doet! Niet doen. Zeg wat je mist en zorg er samen voor dat je het krijgt.
Vertrouwen en trouw
Vraag je partner of zijn/haar verliefdheden voornamelijk wederkerig was, wat de reden was om een vorige relatie te verbreken en of er sprake was van overspel. Check in hoeverre je partner in staat is zijn/haar grenzen aan te geven en te bewaken en om voor zijn/haar behoeften op te komen. Wees duidelijk onder welke omstandigheden jij je uitgedaagd voelt om met een ander vreemd te gaan. En doe het vervolgens dan niet. Trek op tijd aan de bel om een verwond hart en een geschonden vertrouwen van je partner te voorkomen. Wees radicaal eerlijk. Je zult zien dat je relatie er beduidend leuker van wordt!