Hulpverleningspraktijk Voluitleven

Lichaamsgerichte therapie              EFT

Relatietherapie           Scheiden         Tantra voor vrouwen


Groningen en omgeving


Kinderen van gescheiden ouders
Huwelijk ontbonden schaar

Een vriendelijke houding voorkomt een loyaliteitsconflict!
Ooit verwekt door hun ouders uit liefde voor elkaar, en zich nu opgesplitst voelend in een papa-deel en een mama-deel. Met diep in hun hart de hoop op hereniging. Ook al was het soms verre van ideaal hoe hun ouders met elkaar optrokken. Lukt het echter vriendelijk met elkaar om te blijven gaan, dan is dit voor de kinderen zeker een liefdevol cadeau. Zo raken kinderen niet verwikkeld in een slepend loyaliteitsconflict.

Hoe ervaart jouw kind de scheiding?
Vooral na een scheiding vraagt het veel tact en inzicht om het onderlinge contact goed te houden. Daarbij is het nodig om oog te durven hebben voor de beleving van de kinderen hoe zij deze omschakeling ervaren. Enig idee trouwens hoe voor jullie kinderen de scheiding zal uitpakken? Hieronder staan een aantal reacties van kinderen van gescheiden ouders.

Bas: "Niet meer boos op jou."
Het contact met mijn vader is beter geworden nu hij niet meer bij ons woont. Als ik bij hem ben, dan zijn we altijd aardig tegen elkaar. Mijn vader zegt wel eens dat hij nooit meer boos op ons hoeft te worden. Dat lijkt mij nogal logisch, want hij mist ons. En je wordt dan toch ook niet boos als je kinderen er af en toe zijn? Hij heeft nu een vriendin. Hij zegt dat zij een kennis is, maar als ik bij mijn vader kom, dan is ze er altijd.

Saskia: "Het leren is me een worst."
Ik haal opeens hele slechte cijfers. Mijn mentor en ik hebben het er uitgebreid over gehad. Ik heb toen uitgelegd hoe dat komt. Sinds mijn ouders gescheiden zijn, kan ik heel vervelend doen in de les. Ik vind school gewoon onbelangrijk geworden. En huiswerk maken interesseert me niet meer. Ik ben laatst naar de directeur gestuurd. Hij begrijpt mijn situatie, maar ik moet me wel anders gaan gedragen in de klas.

Didi: "Ik mag niet weten waarom."
Ik weet niet waarom mijn ouders uit elkaar zijn gegaan. Mijn moeder zegt steeds dat ze me alles zal vertellen. Als ik later groot ben. Maar wat is groot dan? Ik denk echt dat ik het nooit te weten kom. Dat maakt me zo kwaad! Toen ik veertien was mocht ik kiezen bij wie ik wilde wonen. Als je voor zoiets groot genoeg bent, dan mag ik toch ook wel weten waarom ze zo nodig uit elkaar moesten gaan?

Tommie: "Ik wil niet meer naar papa toe."
Zo moeilijk voor mij om naar papa te gaan. Hij gaat altijd vragen wat mama heeft gedaan of aan het doen is. Het gaat altijd maar over 'mama dit en mama dat'. Wat moet ik daar toch mee? Ik word er erg verdrietig van. Voor mij is niet echt aandacht. 'Jarig zijn' vind ik niet zo leuk meer. Ik krijg er buikpijn van. Mijn ouders maken ruzie bij wie ik mijn verjaardag moet vieren. En zo gaat het maar door! Nooit eens rustig bij papa.
kinderen-met-hond-279

Klik HIER voor de 'literatuurlijst Voluitleven' om meer te lezen over scheidingsproblematiek.

logoVLWebformaatHulpverleningspraktijk Voluitleven

 

M 06 1732 2859

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  google-plus-20  facebook-25 linkedin-20

duotone-klein-kinderen