Wees preventief en wacht niet te lang

Merken we dat het nodig is om onze liefde voor elkaar te doen opbloeien, maar dat het er maar niet van komt, dan is het wijs om in relatietherapie te gaan. Dus wacht niet te lang wanneer van alles aan ongenoegen en ’tweezaamheid’  zich al behoorlijk heeft opgestapeld. En dat schreeuwt letterlijk om aandacht en verandering, zodat onze liefdesrelatie weer intenser kan worden.

Van honeymoon naar partnerschap

Zo gaat het meestal in liefdesrelaties dat die heerlijke verliefdheidsgevoelens afnemen met de tijd. Daarmee vermindert vaak ook de wederzijdse interesse in elkaar. We denken dat we onze partner goed kennen, maar zijn ons er niet voldoende van bewust hoe we aan het invullen zijn geslagen voor de ander. De overgang van de honeymoonfase naar het partnerschap is nu eenmaal groot.

Druk, druk, druk

We krijgen het steeds drukker naast onze liefdesrelatie naarmate de jaren verstrijken met werk, studie, kinderen en hobby’s. Onze eigen gang gaan wordt normaal, Vooral als er kinderen zijn. En dat is natuurlijk ook prettig dat dit zo kan. Wordt er amper tijd ingeruimd voor elkaar, dan is het risico groot dat dit op den duur ten koste van onze intimiteit en verbondenheid.

Geen tijd voor elkaar

Onze liefdesrelatie zakt zoetjesaan onderaan de lijst van belangrijke dingen in ons gezamenlijke leven. We maken ons er niet ongerust over in het begin, want het is heel begrijpelijk dat we amper tijd besteden aan elkaar, want te moe, afspraak, Netflix en tenniswedstrijd…Het gras aan de overkant blijkt ondertussen groener te zijn geworden. Dat is het sein!

Moe, moe, moe

Zijn we eens rustig en ongestoord samen, dan zijn we vrijwel altijd te moe om het juicy te maken en hangen wat tegen elkaar aan. Voor moeilijke gesprekken is er vaak geen tijd en als die er zijn, dan gebeurt regelmatig dat het laatste woord nog niet gezegd is als ‘onze wegen zich scheiden’ op dat moment.

Just you and me

Steeds meer ervaren we dat er weinig liefdescontact meer is. Het heeft meer weg nu van een kameraadschap. De wens om echt van elkaar te willen genieten is er zeker wel. Wat weerhoudt ons er dan van om de agenda’s te trekken, ons consequent aan de afspraak te houden om er een romantisch intiem sexy moment van te maken?

Je weet toch wat ik nodig heb

Dat zijn de onuitgesproken verwachtingen die al zo vaak niet beantwoord zijn. Dat roept een heel scala aan emoties op van teleurstelling, boosheid, verdriet, onverschilligheid tot aan de neiging om ons af te sluiten voor elkaar. Dat maakt het nader tot elkaar komen, intiem zijn en vrijen met elkaar, er niet bepaalt gemakkelijker op.

Tijd voor de liefde

Plezier maken samen, lekker ontspannen in elkaars armen liggen, de tijd nemen om te delen wat er diep vanbinnen in elkaar omgaat, aandachtig naar elkaar luisteren, lachen met elkaar, waardering uitspreken, echt naar elkaar kijken, nieuwe dingen ondernemen… Dat zorgt voor het echte contact, de verbondenheid en het verlangen naar lichamelijkheid.

Het is hard werken

Ook het uitspreken van minder leuke dingen, de confrontatie aangaan, doet de lucht klaren. Op voorwaarde van een happy end. We willen ons thuis voelen en veilig voelen bij elkaar. Daar is onze inzet voor nodig. Veel van elkaar houden is niet genoeg. Er moet ook actie en daadkracht aan verbonden zijn. Daarom is ‘houden van’ ook een werkwoord.

Relatietherapie een goed initiatief

Laat het niet zo ver komen dat gevoelens van liefde amper voelbaar zijn. Neem vooral preventief relatiegesprekken. Soms zijn een paar relatiegesprekken al genoeg.  Zie relatietherapie als een frisse wind. De relatie wordt flink opgeschud, opgeschoond, nieuwe gewoontes doen hun intrede, je ziet elkaar met nieuwe ogen, de liefde en de zin kan zich weer ontvouwen voor elkaar.