Wat is er met mijn man aan de hand?

Heeft je man opeens geen tijd of puf meer heeft om samen iets leuks te doen. Heeft hij weinig te vertellen en kijkt hij je amper meer aan tijdens het eten. Schaft hij zich opeens een motor aan en toert hij met vrienden rond die je nooit eerder hebt gezien…. Of blijft je man lang in bed liggen, laat de boel de boel, is hij voortdurend aan het appen en begint hij ’s middags al te drinken… Houd je hart dan vast, want het heeft er alles van weg dàt je partner in een midlifecrisis verkeert!

Signalen midlifecrisis

Er zijn allerlei signalen, die aangeven dat je partner in een midlifecrisis verkeert. Maar hoe herken je dit bij je partner? En hoe kom jij, als toekijkende partner, daar zonder kleerscheuren doorheen? Hoe overleeft de relatie zo’n midlifecrisis? En hoe ga je hier wijs mee om zonder dat de boel dreigt te escaleren?

Is dat het dan?

Een midlifecrisis komt regelmatig voor bij mensen die ‘halverwege’ hun leven zijn, zo rond hun veertigste of vijftigste jaar. De vraag gaat zich dan opdringen: ”Is dit het waar ik het mee moet doen? Is dit alles wat er is? Had ik me dit zo voorgesteld? Ik had nog zoveel willen doen! Ik heb spijt als haren op m’n hoofd. De jaren zijn ongemerkt door mijn vingers heen geglipt.  Wil ik op deze manier oud worden?” Heimwee naar het verleden dringt zich op, spijt om alles wat je had kunnen doen, maar niet gedaan hebt om wat voor goede of slechte reden dan ook.

Ander gedrag

Een midlifecrisis is goed te herkennen door gedragsveranderingen. Iemand in een midlifecrisis kan bijvoorbeeld heimwee hebben naar vroeger. Hij of zij zoekt oude vrienden weer op, pakt oude hobby’s weer op. Maar het kan zich ook heel anders uiten door zichzelf juist in huis op te sluiten, zichzelf afzonderen en weinig met anderen om te gaan. Worden onbereikbaar, niet aanspreekbaar. Het liefst met alcohol, drugs of pillen in de weer om het gevoel van zinloosheid maar te vergeten.

Nog weer anderen worden opeens impulsief en onstuimig. Willen lang gekoesterde dromen opeens waarmaken, doen dure investeringen of willen van het ene op het andere moment gaan reizen of zelfs emigreren. Hoe het ook zij; het gedrag van je partner kan door een midlifecrisis opeens grondig veranderen. Rest de vraag; “Wat moet jij daarmee?”

Maak het gezellig

De makkelijkste oplossing is om mee te gaan in de grillen van je partner. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Maar waarom zou je niet mee gaan als hij of zij een verre reis wil maken? Het is misschien niet direct iets waar jij op zit te wachten, maar het kan best gezellig zijn! En als je partner heel graag die droom wil verwezenlijken, probeer dan op z’n minst serieus mee te denken of dat een mogelijkheid is. Misschien heb jij het wel naar je zin in jullie leven zoals het nu is, maar je partner duidelijk niet. Wals daar niet overheen, maar probeer oplossingen te zoeken, die jullie beiden gelukkig kunnen maken. Lift met je partner mee en laat je verrassen.

Verliefdheid

Bij een midlifecrisis hoort soms ook dat je partner opeens op een ander verliefd wordt. Als je een gelijkgestemde ontmoet die ook in een midlifecrisis zit, kan dat erg samenbindend werken. Terwijl de partner thuis het niet lijkt te begrijpen, ontmoet je iemand die het wel begrijpt. Dan kan de verliefdheid ook al gauw komen. Dat is voor de partner van iemand met een midlifecrisis niet gemakkelijk. Maar ook hier geldt dat het: je verzetten heeft zo weinig zin. Iemand in een midlifecrisis heeft de neiging zijn zin door te drijven, neemt beslissingen zonder direct over de gevolgen na te denken.

Geduld is een schone zaak

Het enige wat je kunt doen is afwachten. Natuurlijk kun je je beste beentje voorzetten, je partner eraan herinneren waarom hij of zij ook al weer voor jou had gekozen. Maar uiteindelijk kun jij de gevoelens van de ander niet sturen. In de praktijk blijkt geduld hier vaak de sleutel en komen veel op drift geraakte partners vanzelf weer in rustiger vaarwater en beseffen dat, wat ze hadden, zo slecht niet was. Dan kan het goed komen.

Stel grenzen

Moet je dan alles maar accepteren, erin meegaan en wachten tot het over gaat? Nee, dat zeker niet. Je moet wel je eigen grenzen bewaken. Ook jij hebt recht op geluk. Geef je partner de ruimte en de tijd om met zichzelf in het reine te komen, maar stel grenzen.  En als je het gevoel hebt dat je partner niet meer zoekende is, maar beslissingen over een andere levensstijl heeft genomen, die jou echt niet liggen, dan kan het zomaar zijn dat je moet concluderen dat je zo samen niet verder kunt. Een moeilijke beslissing natuurlijk. Blijkbaar zijn jullie dan uit elkaar gegroeid. In zo’n geval heeft lijmen soms geen zin meer.

Hulp zoeken

Het kan goed zijn om in dergelijke gevallen hulp te zoeken van een relatietherapeut, een professional. Iemand die jullie samen kan helpen bij het omgaan met veranderingen in jullie leven. Iemand die jullie kan helpen het gesprek open en eerlijk te houden. Wat de uitkomst dan ook is – samen verder of niet – je kunt het in ieder geval met een open houding en goede verstandhouding samen oplossen. Zodat je ook na de midlifecrisis een leven kunt leiden waarbij je je goed voelt. Een levensstijl waarmee je oud wilt worden, met of zonder je huidige partner.

Film ‘Hope Springs’
Kay (Meryl Streep) en Arnold (Tommy Lee Jones) zijn een toegewijde paar, maar Kay wil hun ingedutte relatie nieuw leven inblazen. Als ze hoort van een relatiespecialist (Steve Carell) in het kleine plaatsje Great Hope Springs, probeert ze haar sceptische man, een standvastige man van routine, te overtuigen om samen een week relatietherapie te volgen. Het overtuigen van haar  koppige Arnold is al moeilijk genoeg – de echte uitdaging voor hen beiden komt als ze proberen opnieuw de vonk te ontsteken, die ervoor zorgde dat ze verliefd op elkaar werden.

One Comment

  • Eigenlijk herken ik nu veel van mijzelf hierin. Ik ben een vrouw van 47 en voel me verward opeens over veel dingen. Denk met weemoed terug aan vroeger en ga opeens naar allemaal concerten als Scorpions, van toen ik als 15 jarig meisje in de kroeg stond. Nooit gedacht. Erna hield ik namelijk altijd van house. Ik baal van mijn nieuwe baan opeens. Baal van m’n nieuwe huis opeens en ik wil alles verkopen en naar het buitenland verhuizen. Voel me onbegrepen en super kort lontje. En ben ook erg moe. Jeetje hoe kom ik hier doorheen? Voel me onbegrepen en mijn buien zijn zo lastig zegt mijn vriend. Pittig deze tijden..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *