Wanneer emoties de dienst uitmaken
Emoties lijken vaak ongeleide projectielen. Ze komen en gaan, soms op de meest ongelukkige momenten. Ze kunnen ons helpen om volop te presteren en voluit te genieten, maar kunnen ons ook in een diep tranendal brengen. Je bent echter niet volledig overgeleverd aan emoties. Ze zijn niet ongeleid, je kunt ze zelf sturen. Grip op je emoties, betekent sturing over hoe jij je voelt. Dat kan iedereen leren.
Hoe ontstaan emoties?
Emoties ontstaan in reactie op gebeurtenissen en in reactie op gedachten. Door een uniek samenspel van allerlei processen in de hersenen reageren we op gebeurtenissen en gedachten met een bepaald gevoel. Blijdschap, boosheid, verdriet, liefde, ontroering en angst bijvoorbeeld. Emoties ontstaan vaak doordat er een kloof is tussen wens of verwachting en werkelijkheid. Overtreft een gebeurtenis je verwachtingen, dan is je blijdschap heel groot.
Verwachting en werkelijkheid
Maar is de werkelijkheid veel minder positief dan jij verwachtte, dan is het verdriet en de teleurstelling juist heel groot. Zowel positieve als negatieve emoties hebben dus alles te maken met de verwachting die jij van de werkelijkheid hebt.
Emoties zijn nuttig
Emoties kunnen erg vervelend zijn. Vaak wil je niet huilen, niet boos zijn en niet angstig zijn. Je ervaart liever altijd positieve emoties. Om grip te krijgen over je emoties, is het belangrijk dat je het nut inziet van de emoties die je ervaart. Emoties zijn er namelijk niet voor niets. Het zijn de drijfveren van veel van wat je doet. Blijdschap en tevredenheid zorgen ervoor dat jij die handelingen die ervoor zorgden dat je die emoties kreeg, vaker wilt gaan uitvoeren. Ze zorgen dat je leert waar jij blij van wordt.
Belastende emoties willen je ook iets leren
Je bent blijkbaar niet tevreden met de realiteit. Negatieve emoties kunnen je dan aanzetten tot handelen, om je ervoor in te zetten dat de werkelijkheid en jouw verwachtingen dichter bij elkaar komen. Zo zijn emoties belangrijke drijfveren in je leven.
Zeggenschap over je emoties
Waarom zou je dan sturing willen hebben over je emoties? Waarom ervaren veel mensen emoties dan zo negatief? Waarom lijken emoties je soms te verlammen in plaats van aan te zetten tot actie? Waarom kun je soms bijna letterlijk in je emoties verdrinken? Dat komt omdat emoties gepaard gaan met lichamelijke reacties: positieve emoties zetten het lichaam aan tot productie van geluk stoffen zoals endorfine, die je een positief gevoel geven, je ontspannen maken en het lichaam stimuleert tot herstel.
Negatieve emoties leiden tot stress
En stresshormonen zorgen voor hartkloppingen, versnelde ademhaling en remming van spijsvertering en het immuunsysteem. Een nuttige reactie als die stress optreedt in een situatie waarbij je hard moet vechten of wegrennen. Maar in de praktijk ervaren we steeds vaker sterke stress terwijl we gewoon op onze stoel zitten. Het lichaam maakt zich wel klaar om te rennen of te vechten om die stress te vermijden, maar dat doen we helemaal niet.
Je bent meer dan je emoties alleen
Voor een korte tijd is zo’n reactie van stress niet erg, maar als dit lang aanhoudt kan dat ernstige, langdurige klachten geven. De stresshormonen overheersen in het lichaam en dan lijkt het bijna onmogelijk om iets positiefs te voelen. Je wordt overspoeld door emotie. Zo kunnen je emoties je lichaam én geest in hun greep houden dat je als het ware ‘ophoudt’ te bestaan.
Lichaamswerk of lichaamsgerichte therapie
Wil je leren meer sturing te krijgen over je emoties, dan is een goede optie een training lichaamswerk te doen of een aantal lichaamsgerichte sessies te volgen. Dan leer je ‘de kneepjes van het vak’ en zorg je ervoor dat je jezelf emotioneel beter kunt beheren.